fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitizacija jedan od najvećih problema obrazovnog sistema

Politizacija jedan od najvećih problema obrazovnog sistema

Podgorica, (MINA) – Politizacija je jedan od najvećih problema obrazovnog sistema, jer ne postoje adekvatni kriterijumi za izbor direktora i nastavnika, kazala je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović.

Ona je u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanice Demokratske partije socijalista (DPS) Zoje Bojanić Lalović koje korake su preduzeli za poboljšanje položaja nastavnika, kazala da je u tom cilju u svoj tim izabrala nastavnike i stručne saradnike iz škole.

„Za koje smatram da na najbolji način mogu odgovoriti svim izazovima našeg sistema i predložiti najbolje mjere za unapređenje statusa prosvjetnih radnika“, rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da sve do sada realizovane i planirane aktivnosti Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) mogu doprinijeti da se prosvjetnim radnicima vrati ugled i status koji zaslužuju.

Bojanović Lalović je pitala i da li MPNI ima plan za oporavak sistema obrazovanja, imajući u vidu poražavajuće rezultate PISA testiranja i sve češće uvođenje politike u školske učionice.

Ona je kazala da je prosvjetna inspekcija skoro konstatovala da je podnijela 18 predloga za razrješenje direktora obrazovno-vaspitnih ustanova, a da školski odbor nije uvažio čak 15.

Jakšić Stojanović je rekla da je podatak o prosvjetnoj inspekciji tačan i, kako je navela, poražavajuće je da MPNI nema nikakav mehanizam djelovanja.

Ona je objasnila da to znači da su u Ministarstvu nemoćni ukoliko školski odbor donese odluku da ne treba razrješenje.

„Moja molba će biti svima da podržite izmjene Zakona o opštem obrazovanju, jer je to nužan preduslov da bismo osnovne stvari doveli u red i bez toga nema reforme obrazovnog sistema“, rekla je Jakšić Stojanović.

Govoreći o PISA testiranju, ona je kazala da se crnogorski učenici ne mogu pohvaliti blistavim rezultatima.

„Poražavajuća je činjenica da smo uvijek bili ispod prosjeka, što znači da imamo sistemske probleme koje moramo rješavati. Neophodno je sprovesti reformu koja će biti utemeljena na ozbiljnoj analizi“, istakla je Jakšić Stojanović.

Prema njenim riječima, neophodna je analiza nastavnih planova i programa, kao i analiza i revizija udžbenika.

„Mislim da je ova godina ključna za postavljanje novog koncepta obrazovnog sistema koji će biti usklađen sa najboljim evropskim i svjetskim praksama i koji će nam omogućiti da se pomjerimo sa mrtve tačke i napravimo značajne iskorake u ovom resoru“, navela je Jakšić Stojanović.

Ona je istakla da je politizacija jedan od najvećih problema obrazovnog sistema već decenijama.

„Na čelu obrazovnih institucija su često bili najpodobniji, a ne najstručniji i slična situacija je bila i kada je u pitanju zapošljavanje nastavnog kadra“, rekla je Jakšić Stojanović.

Kako je kazala, problem su aktuelna zakonska rješenja.

„Ne postoje adekvatni kriterijumi za izbor direktora i nastavnika. Depolitizacija obrazovnog sistema je ne samo poželjna, već i neophodna“, istakla je Jakšić Stojanović.

Odgovarajući na pitanje poslanika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića kada će kalendar školskih aktivnosti biti usaglašen sa Zakonom o svetkovanju vjerskih praznika, Jakšić Stojanović je rekla da je MPNI već preduzelo konkretne aktivnosti tim povodom.

„Upućen je dopis svim vaspitno-obrazovnim ustanovama da prilikom organizacije nastavnih i vannastavnih aktivnosti uzmu u obzir vjerske praznike“, rekla je Jakšić Stojanović.

Odgovarajući na pitanje poslanice Pokreta Evropa sad (PES) Branke Marković šta je do sada urađeno u oblasti investicija u insfrastrukturu kada je u pitanju obrazovanje, Jakšić Stojanović je poručila da će ovo biti godina najvećeg investicionog ciklusa kada je u pitanju obrazovna infrastruktura.

„U okviru projekta sa Evropskom investicionom bankom nabavljena je računarska oprema vrijedna 6,3 miliona EUR za sve škole, nastavljena je gradnja novog objekta za Osnovnu školu „Vladimir Nazor“ u Podgorici, raspisan je tender za rekontrukciju devet srednjih stručnih škola“, navela je Jakšić Stojanović.

Ona je, između ostalog, kazala da je MPNI, sa konsultantima, dostavilo banci tendersku dokumentaciju za nabavku školskog namještaja za sve vrtiće i škole u Crnoj Gori i da očekuju da će tender biti raspisan u toku nedjelje.

„Ukoliko sve bude išlo svojim tokom, u toku ljeta svi vrtići i škole će dobiti novi školski inventar“, istakla je Jakšić Stojanović.

Na pitanje poslanice PES-a Jelenke Andrić na koji način planiraju da riješe problem prevoza učenika sa sjevera do obrazovnih ustanova, Jakšić Stojanović je odgovorila da je poražavajuća činjenica da su se djeca na sjeveru vozila u kombijima starim 40 godina.

„To je jedno alarmantno pitanje i zato smo se potrudili da ga u najbržem roku riješimo. Potpisali smo ugovor i nabavili 26 novih školskih vozila za prevoz učenika dominantno iz ruralnih područja“, rekla je Jakšić Stojanović i dodala da je u pitanju 19 malih autobusa i sedam kombija.

Kako je navela, osim toga, Glavni grad je donirao tri vozila.

„Sva ova vozila su isporučena, ostala su još četiri čija je isporuka zakazana za petak“, dodala je Jakšić Stojanović.

Poslanik PES-a Vladimir Bakrač interesovalo je da li je Ministarstvo preduzelo određene korake u vezi Zakona o visokom obrazovanju i kakvi su planovi tog resora kada je u pitanju podrška naučno-istraživačkoj djelatnosti u ovoj godini.

Jakšić Stojanović je kazala da postoji veliki problem kada je u pitanju Zakon o visokom obrazovanju i podsjetila da je od 2019. godine formirano više radnih grupa i radnih verzija, ali da nijedan od tih procesa nije završen.

Kako je rekla, formiranjem Savjeta za visoko obrazovanje konačno je odblokiran proces i otvorena mogućnost za donošenje ključnih akata u oblasti visokog obrazovanja.

„Ne možemo raditi izmjene i dopune Zakona, jer ima toliko nedostataka da nije moguće to završiti kroz izmjene i dopune, nego moramo raditi novi zakon koji će tretirati goruće probleme u oblasti visokog obrazovanja“, navela je Jakšić Stojanović.

Ona je dodala da su već formirali Radnu grupu i planom rada Vlade je predviđeno da zakon bude spreman za usvajanje do kraja godine.

„Važno je da ovaj zakon bude tretiran kao prioritet, jer bez njega vrlo teško da možemo uraditi nešto kada je u pitanju visoko obrazovanje“, rekla je Jakšić Stojanović.

Poslanica DPS-a Aleksandra Despotović pitala je da li je Ministarstvo formiralo komisiju koja treba da ispita incident u kojem je učestvovao profesor gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici, koji je, prema pisanju medija, učenicima predavao da je referendum o nezavisnosti 2006. “pokraden i neregularan”.

Jakšić Stojanović je odgovorila da su tražili i dobili izjašnjenje od uprave Gimnazije, navodeći da su direktorica i članovi tima razgovarali sa tim profesorom.

„To smo proslijedili Zavodu za školstvo i prosvjetnoj inspekciji“, rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je navela da je dogovoreno da se uradi dodatna kontrola kvaliteta rada profesora istorije, kao i anonimno anketiranje učenika kojima taj profesor predaje.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč pitala je šta je Jakšić Stojanović uradila da osigura da Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) dobije nediskriminatoran tretman i da se postupak reakreditacije tog fakulteta blagovremeno okonča.

„Imajući u vidu ozbiljne sumnje u objektivnost i profesionalnost direktora Agencije za
kontrolu kvaliteta u visokom obrazovanju (AKKVO), Gorana Danilovića u postupanju
u slučaju redovnog procesa reakreditacije FCJK“, dodala je Vuković Kuč.

Jakšić Stojanović je odgovorila da su se obratili AKKVO, koja ih je informisala da je FCJK 27. oktobra prošle godine podnio zahtjev za reakreditaciju.

Kako je kazala, u izjašnjenju AKKVO se navodi da se postupak akreditacije nalazi u fazi u kojoj Komisija za reakreditaciju vrši evaluaciju zahtjeva i dopunjenih dokaza zatraženih 12. marta ove godine.

Jakšić Stojanović je istakla da se najkasnije do 27. aprila mora odlučiti o reakreditaciji FCJK.

Ona je navela da je, nakon što su dobili prigovor na protivpravnu aktivnost Danilovića povodom postupka reakreditacije FCJK, MPNI iniciralo inspekcijski nadzor prema Odjeljenju uprave inspekcije u Ministarstvu javne uprave i taj postupak je u toku.

„Formirali smo na niovu MPNI Komisiju za nadzor nad radom AKKVO“, rekla je Jakšić Stojanović.

Poslanik DPS-a Abaz Dizdarević upitao je koliko je do sada pravosnažnih presuda u kojima je Ministarstvo izgubilo spor, a koje se odnose na postupke pokrenute od nezakonito smijenjenih rukovodilaca vaspitno-obrazovnih ustanova u mandatu bivše ministarke Vesne Bratić i kolika je šteta koja se mora platiti iz državnog budžeta.

Jakšić Stojanović je rekla da je do sada oko 140 bivših direktora koji su razriješeni sa tih funkcija pokrenulo sporove pred osnovnim sudovima.

„Prema evidenciji Odjeljenja za drugostepeni upravni postupak i nadzor, okončano je 130 sporova i donijeto 130 pravosnažnih presuda u kojima su kao nezakonita poništena rješenja Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta“, rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je dodala da je Ministarstvo u pravosudnim okončanim postupcima u obavezi da tužiocima plati na ime troškova postupka 102.924 EUR.

„Nakon pravosnažnosti presuda kojima je utvrđena nezakonita smjena direktora vaspitno-obrazovnih ustanova njih 97 je pokrenulo postupke pred nadležnim sudovima za naknadu štete zbog nezakonitog razrješenja protiv Ministarstva“, kazala je Jakšić Stojanović.

Kako je dodala, ti postupci su u toku i nemaju podatak o tome koliki će biti iznos nadoknade.

Jakšić Stojanović je, odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke stranke Amera Smailovića koje mjere je MPNI preduzelo u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja i prilagođavanja potrebama savremenog tržista rada, kazala da su jedan od najvećih problema učenika nefunkcionalna znanja.

Ona je kazala da učenici stiču teorijska znanja i ne znaju da ih primjene u realnom kontekstu.

Jakšić Stojanović je istakla da su potrebne analiza i izrada novih nastavnih planova i programa, analiza udžbenika, unapređenje metoda i tehnika rada kod nastavnog osoblja.

Na pitanje poslanice posebnog kluba Radinke Ćinćur šta je Ministarstvo uradilo u normativnom dijelu u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja, Jakšić Stojanović je odgovorila da će je u pitanju kompleksan proces.

„Svi zakoni u ovoj oblasti su spremni barem za izmjene i dopune, a samim tim i svi pravilnici i drugi podzakonski akti koji se odnose na različite nivoe obrazovanja“, rekla je Jakšić Stojanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...