fbpx
NaslovnicaCrna GoraMinistarstvo pravde: Neutemeljeni navodi da je Kovač odluku donio po direktivi iz...

Ministarstvo pravde: Neutemeljeni navodi da je Kovač odluku donio po direktivi iz Beograda

Podgorica, (MINA) – Navodi Demokratske partije socijalista (DPS) da je ministar pravde Marko Kovač odluku o neizručenju srpskog državljanina Momčila Vukotića donio po direktivi iz Beograda, u potpunosti su neutemeljeni i plod su nepoznavanja postupka ekstradicije, saopštili su iz Ministarstva pravde.

Iz DPS-a su u četvrtak kazali da je odluka Kovača da odbije zahtjev Kosova o izručenju Vukotića, radi gonjenja za krivično djelo, politička i zasnovana na tehničkom sprovođenju direktive iz Beograda.

U reagovanju Ministarstva pravde navodi se da je saopštenje DPS-a povodom odluke u postupku ekstradicije Vukotića u potpunosti neutemeljeno, činjenično i pravno.

“I plod je evidentnog nepoznavanja samog toka postupka ekstradicije i ovlašćenja ministra pravde u tom postupku“, kaže se u reagovanju Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su kazali da u tom slučaju sud nije dozvolio izručenje, jer se ne radi o skraćenom, nego o redovnom postupku ekstradicije.

Prema njihovim riječima, sud je samo utvrdio formalnu ispunjenost uslova za izručenje.

„Nakon pravosnažnosti takvog rješenja, ministar je ovlašćen donijeti odluku za koju smatra da je ispravna“, kazali su iz Ministartsva.

Kako su naveli, odredba člana 22, stav tri, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima propisuje obavezu ministra da odbije izručenje kada se može opravdano pretpostaviti da bi osoba čije se izručenje traži, u slučaju izručenja, bila izložena progonu ili kažnjavanju.

Iz Ministarstva su pojasnili da se to odnosi na progon ili kažnjavanje osobe zbog rase, vjere, državljanstva, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili zbog svojih političkih uvjerenja, ili bi njen položaj bio otežan zbog nekog od tih razloga.

Oni su kazali da je ministar, prilikom donošenja odluke o izručenju, dužan da konsultuje konvencijsko pravo i da se rukovodi obavezom poštovanja osnovnih ljudskih prava.

„Nezavisno od toga za koje krivično djelo se izručenje traži, a svakako odluka ministra pravde kao krajnje instance jeste pravnopolitička, jer ministar donosi odluku, ne u ime vlasti, već u ime države“, rekli su iz Ministarstva.

Kako su naveli, DPS treba crnogorskoj javnosti da kaže zašto nijesu tako reagovali prije osam godina kada je, za vrijeme njihove vlasti, Crna Gora odbila izručenje jednog državljanina Srbije Kosovu za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije