fbpx
NaslovnicaCrna GoraGutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje Vukićević protiv članstva Kosova u toj organizaciji, jasan je zaokret u crnogorskoj spoljnoj politici, poručio je potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Damir Gutić.

On je kazao da politička dešavanja u Crnoj Gori pokazuju da je zabrinutost BS prilikom formiranja 44. Vlade, a u vezi sa stvarnom evroatlantskom i evropskom opredijeljenošću parlamentarne većine, bila opravdana.

“Glas predstavnice vladajuće većine u PSSE protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope (SE) još jedan je potez u nizu onih koji pokazuju zaokret u našoj spoljnoj politici, posebno politici dobrosusjedskih odnosa”, naveo je Gutić.

Prema njegovim riječima, to je pokazatelj da svi konstituenti aktuelne većine ne poštuju jednu od ključnih odredbi sporazuma parlamentarne većine o formiranju 44. Vlade, a koja se odnosi na usklađenost spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unij (EU) i njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa državama koje je Crna Gora priznala.

Gutić je podsjetio da je glas šefice crnogorske delegacije bio suprotan glasovima većine članica SE i suprotan glasovima svih 27 država članica EU u SE, izuzev jednog uzdržanog glasa grčkog poslanika.

“Nakon jučerašnjeg glasanja u PSSE potpuno je legitimno postaviti pitanje kada će na red doći i pitanja ispunjavanja naših obaveza u okviru NATO saveza, pa i preispitivanje članstva u tom savezu”, upozorio je Gutić.

Kako je istakao, članstva u EU nema bez dobrosusjedskih odnosa i usklađenosti vanjske i bezbjednosne politike.

“A članstvo u EU je volja većine građana Crne Gore”, poručio je Gutić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije