fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora da učini dodatni napor u procesu pristupanja EU

Crna Gora da učini dodatni napor u procesu pristupanja EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da učini dodatni napor kako bi reformama u najznačajnijim oblastima ispunila prelazna mjerila i ušla u novu fazu pregovaračkog procesa, poručeno je sa sastanka predsjednika Bošnjačke stranke (BS) Ervina Ibrahimovića sa ambasadorkom Evropske unije (EU) Oanom Kristinom Popom.

Iz BS-a je saopšteno da je Ibrahimović razgovarao sa Popom o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i izazovima koji stoje pred državom na putu pridruživanja EU.

Sagovornici su se saglasili da je budućnost Crne Gore i Zapadnog Balkana u EU, kao i da je interes i država regiona i Unije integracija u EU.

“Crna Gora, kao država koja je najviše napredovala u procesu pristupanja EU, treba da zadrži lidersku poziciju u procesu, ali i da učini dodatni napor, kako bi reformama u najznačajnijim oblastima ispunila prelazna mjerila i ušla u novu fazu pregovaračkog procesa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su se Ibrahimović i Popa saglasili da je BS imao i ima važnu ulogu kada je u pitanju put Crne Gore u EU, i da položaj manjina i stanje u oblasti manjinskih prava predstavljaju dio fundamentalnih obaveza kroz poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

Popa je kazala da manjine igraju ključnu demokratsku ulogu u izgradnji nacionalnog konsenzusa o procesu pristupanja EU.

Ona je ponovila da EU očekuje od svih crnogorskih političkih aktera da iskoriste trenutni zamah politike proširenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije