fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAbazović: Učiniću sve da ne postoje dvije Crne Gore

Abazović: Učiniću sve da ne postoje dvije Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Deblokada evropskog puta biće jedan od najvažnijih zadataka nove izvršne vlasti, ocijenio je vicepremijer Dritan Abazović, navodeći da je Vladi Zdravka Krivokapića nedostajala podrška funkcionalnog parlamenta i parlamentarne većine.

On je, u intervjuu za Dojče Vele, rekao da su promjene u javnoj administraciji postupan proces i da se tu već pojavio „novi talas ljudi”.

„Mi smo tu da pokažemo da je društvena kohezija moguća”, kazao je Abazović i naglasio da će činiti sve kako ne bi postojale „dvije Crne Gore”.

On je kazao da nova vlada Crne Gore mora imati od sedam do osam jasnih zadataka, među kojima su najvažniji deblokada evropskog puta i pripreme za novu turističku sezonu.

Ti zadaci su, kako je dodao Abazović, vrlo konkretni, jasno diferencirani i rješivi, pogotovo ako Crna Gora „u pozitivnom smislu pobijedi samu sebe”, postane jedinstvena i riješi stvari koje su u interesu ogromne većine građana.

“Posljednjoj vladi je nedostajala podrška funkcionalnog parlamenta i funkcionalne parlamentarne većine. To sada valja deblokirati. Ali, ne održavanjem novih izbora bez izborne reforme”, rekao je Abazović.

On je poručio da je krajnje vrijeme da se iskorači iz, kako je naveo, primitivne percepcije političke realnosti.

Abazović je naglasio potrebu za pomirenjem Crne Gore, ocjenjujući da je crnogorsko društvo još polarizovano.

On je naveo da želi da Crna Gora do 2025. godine bude kompletno spremna za prijem u Evropsku uniju (EU).

Abazović smatra da je u 14 mjeseci vlade Krivokapića pokrenuto mnogo pozitivnih stvari, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i da su tu postignuti konkretni rezultati.

Komentarišući optužbe da radi za neke strane faktore, Srbiju i slične, on je kazao da je to retorika onih kojima odgovara podjela Crne Gore.

Abazović je dodao da sebe vidi kao političara koji je „izašao iz matrice”.

„Mi smo Demokratsku partiju socijalista (DPS) pobijedili 30. avgusta i moramo da gradimo institucije sistema”, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, DPS je način vladanja „preslikao” i u mnoge institucije i kompanije, što sada treba prevazići.

Abazović je kazao da su mišljenja da Crnogorci i Srbi ne mogu da funkcionišu zajedno u državi dio matrice.

„Stojim iza teze da iza svakog nacionalizma na Balkanu stoje korupcija i organizovani kriminal”, naveo je Abazović.

On je podsjetio da je do sada imao mnogo kontakata sa međunarodnom zajednicom, od koje, kako je rekao, traži podršku, ali ne i da ona uređuje odnose u Crnoj Gori.

To je, kako je kazao Abazović, zadatak isključivo legitimnih predstavnika Naroda.

On je poručio da od međunarodne zajednice očekuje da podrži napore Crne Gore da postane prva naredna članica EU i da država zadrži prozapadni politički kurs.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije