fbpx
NaslovnicaCrna GoraPavićević: Funkcije u rekonstruisanoj vladi da preuzmu najbolji

Pavićević: Funkcije u rekonstruisanoj vladi da preuzmu najbolji

Podgorica, (MINA) – Funkcije u rekonstruisanoj vladi treba da preuzmu najbolji, i tu nema mjesta za samozvane eksperte, smatra lider Saveza građana Civis Srđan Pavićević.

Pavićević je u intervjuu agenciji MINA kazao da je stav Civisa od početka eksplicitan u pogledu Vlade eksperata.

“Po našem shvatanju, eksperti su ljudi vrhunskog obrazovanja, koji su za deset, 15 i više godina rada u struci postigli izuzetne rezultate, kojima su “obogatili” svoje okruženje i time potvrdili kvalitet svog obrazovanja”, naveo je Pavićević.

On je istakao da je Crna Gora isuviše mala da se ne bi znalo “šta je i koliko ko uradio i postigao”.

“Samozvanim “ekspertima” jednostavno nema mjesta u ovoj priči. Stav CIVIS-a je bio i ostao da se na mjestima u Vladi moraju predložiti najbolji za dati resor”, rekao je Pavićević.

On je naveo da je za Civis irelevantno da li će eksperte predložiti neka politička partija ili će predlog doći sa neke druge adrese, van političkih partija”.

Bitno je, kako je istakao, da je kandidat najbolji izbor u tom trenutku.

“Zašto ekspert? Zato sto je njegovo dokazano znanje, vještina, iskustvo i moral garancija uspjeha rada Vlade na pitanjima tranzicije i uspostavljanja novih drustvenih i političkih vrednosti”, naveo je Pavićević.

On je naveo da se na taj način obezbjeđuje relativno bezbolan prelazak u sferu novog političkog koncepta, kako je dodao, bez progona, osvete i revanšizma.

“Dominacija bilo kakvog društveno neprihvatljivog vida političkog ponašanja, bio bi poraz za sve nas”, kazao je Pavićević.

To, kako je dodao, ne znači da se neće davati podrška beskompromisnom djelovanju i sprovođenju zakona.

“Umjerenom, a svedenom politikom Vlade, kojom dominira znanje i jasan stav iskusnih eksperata, veoma će se brzo vlada isprofilisati kao antiteza rada i postojanja bivse izvršne vlasti”, naveo je Pavićević.

On je kazao da su partijski lideri dobrodošli da učestvuju u Vladi, ako su u dužem vremenskom periodu realizovani i ostvareni u svojoj primarnoj profesiji i stručnoj vokaciji.

“Ali ako neko svoju političku orijentaciju, ili “žrtvu” u minulim političkim borbama smatra ekspertizom, bez pomenutih atribucija, onda smo u problemu. Ovo je vrijeme za prave eksperte”, istakao je Pavićević.

On je ocijenio da su pregovori predstavnika vladajuće većine usporeni, kao i da su kandidovana dva nepomirljiva koncepta.

“Meni lično, a i mojim kolegama iz Civisa, zaista nije jasno kako neke više nego očigledne i bitne stvari, u političkom nadmetanju, dobiju perifernu poziciju i značaj”, dodao je Pavićević.

On je dodao da su građani dugo živjeli u periodu neprosvećenog partitokratskog apsolutizma, kao i da je potrebno vijeme da se pređe na drugi kolosjek.

“Aktuelnu Vladu, i pored toga što ona to nominalno nije, zovemo “Prelaznom Vladom”, ili Vladom “tranzicije”, jer je njen osnovni zadatak da tranziciju izvede što bezbolnije i sa to manjim nesporazumima i posledicama za cijelo društvo”, smatra Pavićević.

On je naveo da je, da bi se to ostvarilo, neophodno je regulisati izborne zakone, kao i prečistiti i uskladiti biračke spiskove.

“Neophodno je izvršiti reformu pravosuđa i tužilastva, počevsi od Tužilačkog savjeta (TS). Sa radom TS, počinje odmotavanje klupka nepočinstava bivšeg režima, kojih je na pretek”, ocijenio je Pavićević.

Pavićević je poručio da je ubijeđen da će doći do kompromisa u vladajućoj većini, jer je to, kako je dodao, najveći javni društveni intetes u aktuelnom trenutku.

“Naći će se izlaz, a sve u cilju očuvanja prve demokratske pobjede od prošle godine. Samo treba znati da to nijesu događaji, nego procesi, koji traže vrijeme, strpljenje i promišljenost. Normalno, sve uz dijalog”, zaključio je Pavićević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije