fbpx
NaslovnicaCrna GoraOtkazati sve funkcionerske aktivnosti do izbora

Otkazati sve funkcionerske aktivnosti do izbora

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je premijera, potpredsjednike i ostale članove Vlade, kao i direktore državnih preduzeća da do dana izbora ne održavaju javne aktivnosti koje se na bilo koji način mogu podvesti pod funkcionersku kampanju.

CDT je pozvao i gradonačelnicu Glavnog grada Oliveru Injac, gradonačelnika Prijestonice Nikolu Đuraškovića i predsjednike preostalih opština u Crnoj Gori da se ponašaju na sličan način i otkažu eventualne planirane posjete državnih funkcionera pojedinim lokalnim upravama.

Iz te nevladine organizacije su pozvali predsjednike opština da otkažu i sve promotivne aktivnosti u opštinama koje se mogu smatrati funkcionerskom kampanjom.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao da bi, ukoliko prihvate njihov predlog, državni funkcioneri značajno doprinijeli promjeni političke kulture u Crnoj Gori, povećanju povjerenja građana u izborni proces.

Na taj način bi, prema riječima Koprivice, državni funkcioneri doprinijeli i uvođenju poštovanja važnih međunarodnih izbornih standarda i napravili važan korak ka stvaranju bolje atmosfere u susret reformi izbornog zakonodavstva koja se očekuje nakon parlamentarnih izbora.

On je podsjetio da su se izborne liste prije nekoliko dana, potpisujući Kodeks za fer i demokratsku izbornu kampanju sa CDT-om, obavezale na poštovanje ključnih demokratskih principa i pravila.

„Smatramo da bi se, prihvatanjem našeg apela, i državne institucije mogle na svoj način “pridružiti” Kodeksu i dati svoj važan doprinos raskidu sa prethodnim lošim praksama“, rekao je Koprivica.

Kako je kazao, CDT razumije da, i u periodu neposredno prije izbora, postoje važne državne obaveze koje moraju biti obavljene.

„Ali, takođe dobro znamo da se u predizbornom periodu mnogobrojne aktivnosti funkcionera zloupotrebljavaju za stvaranje institucionalne prednosti na izborima“, dodao je Koprivica.

On je naveo da za praktičnu identifikaciju koje su aktivnosti neophodne a koje “promotivne”, mogu poslužiti dva test pitanja.

„Prvo, da li je aktivnost nešto bez čega se ne može, odnosno da li će njenim izostankom biti propuštena neka važna prilika za razvoj države. I drugo, da li bi ta aktivnost mogli biti ostvarena bez javnog eksponiranja i/ili prisustva javnog funkcionera“, naveo je Koprivica u saopštenju.

Koprivica je istakao da čvrsto vjeruju da značajan dio aktivnosti funkcionera koje se decenijama unazad dešavaju u kampanji ne može položiti ovaj test.

„Zato pozivamo na društveni konsenzus za iskorjenjivanje ovog vida zloupotreba i devijacija u našem izbornom procesu i stvaranje atmosfere da kampanje budu fer a rezultati prihvaćeni od svih građana“, istakao je on.

Prema njegovim riječima, zadatak svakog demokratskog društva jeste da razlika između partijskih i državnih aktivnosti bude jasna, vidljiva i uređena zakonskim normama i da partije ne prisvajaju državni novac, projekte i aktivnosti kao svoje.

Koprivica je kazao da, kako to u Crnoj Gori još nije slučaj, u CDT-u smatraju da se ovakvom vrstom dobrovoljne aktivnosti može napraviti važan korak naprijed.

„Zato još jednom pozivamo državne kompanije, institucije i funkcionere na svim nivoima da do održavanja izbora otkažu sve planirane aktivnosti koje nijesu neophodne za elementarno funkcionisanje, i na taj način javno daju doprinos suprotstavljaju funkcionerskoj kampanji u Crnoj Gori i raskidu sa višedecenijskim negativnim praksama“, kazao je Koprivica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...