fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdustajanjem od potpisivanja ugovora srušeni osnovni principi koalicije

Odustajanjem od potpisivanja ugovora srušeni osnovni principi koalicije

Podgorica, (MINA) – Odustajanjem premijera Zdravka Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) srušeni su osnovni principi koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), ocijenili su iz tog političkog saveza.

Predsjednici stranaka koalicije ZBCG pozvali su partnere u parlamentarnoj većini da potpišu precizan i jasan koalicioni sporazum svih stranaka koji je čine, a koji će, kako su kazali, obavezati ne samo sve potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti.

“Odustajanjem premijera Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa SPC, srušeni su osnovni principi naše koalicije. Time je premijer iznevjerio naše strpljenje i izgubio našu podršku, sve dok se obećano ne ispuni, i to bez odlaganja”, kaže se u zajedničkom saopštenju predsjednika stranaka koalicije ZBCG.

Oni su naveli da ta koalicija ima dužnost koja je iznad političke i iznad svakog interesa.

“Obavezni smo da poštujemo građane, da ih ne iznevjerimo, da ih slijedimo i budemo izvršioci njihovih očekivanja”, kazali su lideri partija ZBCG.

Oni su naveli da su duboko razočarani posljednjim “političkim i politikantskim kalkulacijama” Krivokapića.

“Kojima je nanio veliku štetu onima što su ga izabrali i koji su mu vjerovali”, navodi se u saopštenju predsjednika stranaka.

Oni su kazali da su Krivokapiću ustupili prvo mjesto na listi, “pobijedili smo i izabrali Vladu koju je on predložio, bez bilo kakvih konsultacija sa nama.”

“Svjesno smo postupali suprotno političkim zakonima modernih društava, sve iz vjere i nade da je to čovjek koji može da pogriješi kao i svi mi, ali koji neće obmanuti, prevariti i okrenuti leđa svojima. Vjerovali smo da neće raditi sebično za sebe i one druge koji su poraženi na izborima”, navodi se u saopštenju.

Predsjednici stranaka koalicije ZBCG kazali su da je Krivokapić prekršio obećanje i datu riječ građanima, Crkvi i mitropolitu Amfilohiju i patrijarhu Irineju.

Oni su kazali da je nepotpisivanje Temeljnog ugovora, neprikladan i neodgovoran odnos prema vjerujućim ljudima i SPC najveći politički udarac njihovoj koaliciji od strane Krivokapića.

“Očigledno je da svako drugi, počev od manjih koalicionih partnera do činovnika pojedinih nevladinih organizacija (NVO), imaju veći uticaj na Vladu od nas koji je sa dvotrećinskom većinom podržavamo. To je ne samo neprihvatljivo, nego je i ponižavajuće”, ocijenili su predsjednici stranaka.

Prema njihovim riječima, kada se potroši riječ, izgubi povjerenje “i nekadašnja skromnost zamijeni umišljenošću, ličnom veličinom i važnošću, onda narodu ne ostaje ništa drugo nego da ustane i kaže da ga tako preko noći promijenjen čovjek više ne može predstavljati.”

“Bilo bi prirodno da se Krivokapić zahvali svima nama, da zatraži oprost i od onih koji su ga preporučili i pokaže da je demokratija iznad svakog pojedinca, a parlamentarna volja predstavnika naroda zakon koji se mora poštovati u svakoj prilici”, kaže se u saopštenju predsjednika stranaka.

Oni su kazali da se plaše da se to neće desiti.

“Zato, u ovom cilju, pozivamo naše partnere u parlamentarnoj većini da, nezavisno od odgovora Krivokapića, koji nije želio sa nama da razgovara ni oko budžeta, što je posebna i strašno ozbiljna tema, potpišemo precizan i jasan koalicioni sporazum svih stranaka koji je čine, a koji će obavezati ne samo sve potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti”, navodi se u saopštenju.

Lideri partija ZBCG kazali su da se džentlmenski sporazum i data riječ na kojima se uspostavila i izglasala Vlada Krivokapića u kontinuitetu kompromituje od strane premijera “koji gotovo ništa nije uradio od onoga što je čvrsto obećao.”

“Zbog toga moramo vlastitim potpisima jasno i precizno svjedočiti o preuzetim obavezama i međusobnim odnosima. Uvjereni da tom poslu možemo odmah i savjesno pristupiti, šaljemo čvrstu i odlučnu poruku naše snage da odbranimo tekovine avgustovske pobjede naroda”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije