fbpx
NaslovnicaCrna GoraNova Vlada da stvori uslove za otkrivanje počinilaca napada na novinare

Nova Vlada da stvori uslove za otkrivanje počinilaca napada na novinare

Podgorica, (MINA) – Nova izvršna vlast ima priliku i obavezu da stvori uslove za otkrivanje i kažnjavanje počinilaca napada na novinare, poručili su iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Iz HRA su, povodom Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara, kazali da očekuju da nove vlasti angažuju stranog eksperta da preispita dosadašnje vođenje istraga.

„Kao i da nađu način da ohrabre one koji imaju informacije, koje mogu dovesti do rasvjetljavanja napada i njihove pozadine, da se jave, doprinesu ostvarivanju pravde i oslobode Crnu Goru tegova prošlosti“, navodi se u saopštenju.

Crnu Goru, kako su rekli iz HRA, i dalje opterećuju nerasvijetljena ubistva i pokušaji ubistava, fizičkih napada, prijetnji novinarima i napada na imovinu medija.

Iz te nevladine organizacije poručili su da nova izvršna vlast sad ima priliku i obavezu da stvori uslove za otkrivanje počinilaca i njihovo kažnjavanje.

„Glavni urednik Dana Duško Jovanović, ubijen u atentatu 2004. godine, kao i drugi koji su bili izloženi ozbiljnim i ciljanim napadima zbog istraživačkog novinarstva i slobode govora – Tufik Softić, Željko Ivanović, Olivera Lakić, Mladen Stojović, Jevrem Brković, ukazivali su na povezanost vlasti s organizovanim kriminalom u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Evropska komisija i u posljednjem non-paper izvještaju o vladavini prava u Crnoj Gori, za period od juna prošle do marta ove godine, ponovo naglasila da nije bilo pomaka u istragama, procesuiranju i suđenjima za stare slučajeve nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

Iz HRA su rekli da je nepoznato da li je Vlada zaista angažovala stranog eksperta da preispita dosadašnju istragu u predmetu ubistva Jovanovića.

Kako su kazali, mediji su u julu objavili da se bivši premijer Dritan Abazović obratio američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i od Federalnog istražnog biroa zatražio pomoć u istrazi tog ubistva, ali da nije objavljeno da je saradnja i uspostavljena.

Iz HRA su naveli da su u izvještaju “Nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora”, koji je objavljen na 12-ogodišnjicu atentata 2016. godine, zaključili da istraga nije sprovedena u skladu s međunarodnim standardima djelotvorne istrage i da su mnoga pitanja neopravdano ostala nerazjašnjena.

Oni su kazali da su još tada apelovali da se angažuje inostrani stručnjak da analizira tu istragu.

Iz HRA su rekli da je, na njihovu inicijativu, Komisija za praćenje istraga i napada na novinare i imovinu medija 2018. godine zatražila od Vlade da takvog stručnjaka angažuje da im pomogne u radu.

„Od tada do danas se na to čeka, čak četiri vlade nijesu to obezbijedile. Sada je prilika na 44. Vladi Milojka Spajića da se pokaže“, navodi se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da je nedopustivo da više od pet godina od posljednjeg napada na Lakić nema napretka u istrazi, posebno jer nikada nije rasvijetljeno ko je i zašto naručio i prethodne napade na nju i njenu porodicu.

Kako su naveli, Lakić je godinama istraživala šverc cigareta i djelovanje fabrike duvana Tara iz Mojkovca, i povezivala njeno djelovanje sa službenicima državnog sektora bezbjednosti i vrhom vlasti.

Iz HRA su podsjetili da se u srijedu navršilo 16 godina od pokušaja ubistva Softića u Beranama 1. novembra 2007, i da napadači i nalogodavci nijesu pronađeni.

Softić je, kako su dodali, prije napada istraživao i objavljivao tekstove o organizovanom kriminalu na sjeveru države.

Iz HRA su rekli da je istraga obustavljena 2015. godine i da Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju i dan danas vrši izviđaj, bez ikakvog napretka.

„Osnovni sud u Podgorici je još u oktobru 2017. utvrdio da je država prekršila Softićeva ljudska prava, jer nije djelotvorno istražila napad. Kršenje Softićevih prava utvrdio je i Ustavni sud, 2017. godine“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Vlada

Skinuta oznaka tajnosti sa letova avionom Vlade

Podgorica, (MINA) – Vlada je skinula oznaku tajnosti sa letova avionom kojim raspolaže Generalni...