fbpx
NaslovnicaCrna GoraNikakva politička nestabilnost ne smije ugroziti evropski put

Nikakva politička nestabilnost ne smije ugroziti evropski put

Podgorica, (MINA) – Nikakva politička nestabilnost u Crnoj Gori ne smije ugroziti evropski put i očekivanja građana koji su većinski posvećeni evropskoj budućnosti, saopšteno je na sastanku predsjednika Skupštine Alekse Bečića i izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule.

Bečić je, na sastanku održanom tokom trodnevne posjete Briselu, upoznao Piculu sa unutrašnjim prilikama i trenutnom političkom situacijom u pogledu kohabitacije vlasti i odnosima u parlamentarnoj većini.

„Crnoj Gori su potrebne stabilnost, dijalog i kompromis na putu ubrzanja evropskih integracija“, kazao je Bečić, saopšteno je iz Skupštine.

On je konstatovao da Evropska unija (EU), uz sve probleme koji postoje, treba da pokaže da politika proširenja ostaje prioritet.

Bečić je ponovio odlučnost nove vlasti da postojano napreduje u ispunjavanju svoje evropske agende i opravda povjerenje građana i njihovu dominantnu okrenutost Evropi, koja, kako je naveo, iznosi oko 80 odsto podrške.

Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora predvodnica na evropskom putu, i da uz potpunu usklađenost spoljne politike sa politikom Unije i činjenicu da nema otvorenih pitanja sa svojim susjedima, ima najveću šansu.

„Preovlađujući dio posla koji nas očekuje i konkretnih rezultata zavise od nas samih“, rekao je Bečić.

Picula je, kako je saopšteno, kazao da je zadovoljan što je na čelu crnogorskog zakonodavnog doma „mlad čovjek sa svježim idejama“.

On je pozdravio novi način organizovanja skupštinskog rada i inovacije kojima je rad parlamenta približen građanima.

Picula smatra da parlament mora biti matično mjesto rješavanja svih političkih izazova i problema.

„Potrebno je pobijediti podjele i zaustaviti polarizaciju društva“, poručio je Picula.

On je, u odnosu na politiku proširenja, kazao da Crna Gora već duže vrijeme ima predvodničku ulogu i da je najdalje odmakla u odnosu na ostale države Zapadnog Balkana.

Picula je dodao da je Crna Gora otvorila sva poglavlja, ali da je sada ključno napraviti odlučujući iskorak prema procesu koji treba dovesti do punopravnog članstva Crne Gore u EU, a to je zatvaranje poglavlja.

On je, uz osvrt na velika sredstva pretpristupne podrške iz IPA III, naglasio važnost da se crnogorske lokalne samouprave usmjere na konkretne projekte kako bi građani osjetili benefite od Unije.

Picula je, kako se navodi, pozdravio i sve planove Bečića u pogledu dijaloga parlamentarne većine i opozicije, a u cilju rješenja svih onih pitanja koja zahtijevaju politički dogovor.

On je najavio skori dolazak u zvaničnu Podgoricu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije