fbpx
NaslovnicaCrna GoraKapitalni budžet za zdravstvo deset puta veći od ovogodišnjeg

Kapitalni budžet za zdravstvo deset puta veći od ovogodišnjeg

Podgorica, (MINA) – Kapitalni budžet za zdravstvo za narednu godinu biće deset puta veći u odnosu na ovogodišnji, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović je, na svečanosti povodom obilježavanja prve godine rada Vlade, rekla da su ona i njene kolege 24 sata dnevno naporno radili kako bi postigli rezultate, jer su građani u fokusu.

Ona je navela da prva demokratska Vlada radi u ekstremno teškim okolnostima i uslovima i da zezultati, uprkos tome, nijesu izostali.

„Žao mi je zbog frustracija i očiglednih prisjećanja na metode slanja u ćošak i gledanja u zid. U savremenoj medicini ove metode su odavno napuštene, prevaziđene i zaboravljene“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da ne razmišljaju tenderski, već medicinski.

„Naša vizija nijesu barijere i zidovi, već rad, izgradnja i nulta korupcija, što je sinonim za zdravu Crnu Goru“, dodala je Borovinić Bojović.
Ona je kazala da su zatekli nula vakcina protiv kovid-a 19, nula vakcinisanih, nizak stepen testiranja na koronavirus, neustavno objavljene spiskove građana u samoizolaciji.

Kako je navela Borovinić Bojović, zatekli su duge liste čekanja u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), loš sistem zakazivanja pregleda i dijagnostike, niske plate zdravstvenih radnika, „ni metar kvadratni izgrađene bolnice za tri decenije“.

Aktuelna vlada, kako je kazala, obezbijedila je više od 1,3 miliona vakcina.

Borovinić Bojović je rekla da je vakcinisano 60 odsto punoljetnog stanovništva i da su obezbjeđene nove kiseonične stanice u više kovid bolnica širom Crne Gore.

„Testirano je šest puta više građana nego tokom cijele prošle godine. Odrađeno preko 700 hiljada testova. Obezbijeđena je najsavremnija terapija protiv kovid 19 infekcije“, kazala je Borovinić Bojović.

U KCCG su, kako je dodala, nadoknađeni svi pregledi nekovid pacijenata od prošle godine.
Borovinić Bojović je dodala da KCCG radi punim kapacitetom, bez prestaka.

Ona je podsjetila da je uveden efiaksniji sistem zakazivanja pregleda – Brže do ljekara.

„Ponovo je pokrenut skrining program za prevenciju malignih bolesti. Obezbijeđeno je preko 20 miliona EUR donacija – magnet, mamograf, skneri, digitalni, pokretni rentgeni, PCR laboratorije“, navela je Borovinić Bojović.

Vlada je, kako je kazala, obezbijedila 1,2 miliona EUR za novi skener i angio salu u KCCG.

Borovinić Bojović je rekla da se radi na konačnom smanjenju cijene ljekova.

Ona je dodala da su postignuti memorandumi o saradnji i edikaciji zdravstvenog kadra u Berlinu i Parizu.

Prema riječima Borovinić Bojović, prvi put u istoriji zdravstvenog sistema vrši se akreditacija laboratorija i mapiranje zdravstvenog sistema.

„Otvorene su jedinice hitne medicinske pomoći u Tuzima i Petinjici, oni više ne zavise ni od koga. Uskoro očekujemo i otvaranje ostalih“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je najavljeno povećanje zarada svim zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto, koje se, kako je dodala, u tolikom procentu nikada nije desilo u istoriji zdravstvenog sistema Crne gore za tako kratko vrijeme.

Borovinić Bojović je kazala da je planirana izgradnja gradske bolnice u Podgorici, izgradnja i opremanje Opšte bolnice (OB) u Pljevljima, kao i izgradnja klinike za mentalno zdravlje, za infektivne bolesti i za dermatovenerologiju.

„Planirana je rekonstrukcija OB Danilo I na Cetinju, Specijalne bolnice Risan, OB Berane, rekonstrukcija i adaptaciju domova zdravlja u Ulcinju, Budvi i na Cetinju“, navela je Borovinić Bojović.

Planirani su, kako je dodala, i rekonstrukcija OB Bijelo Polje, kao i rekonstrukcija, dogradnja i opremanje OB Nikšić.

Prema riječima Borovinić Bojović, budžetom je predviđena i nabavka multislajsnog skenera i nagnetne rezonance, čime će se dodatno značajno rasteretiti KCCG.

Kako je navela, u toku su aktivnosti za ispunjavanje administrativnih uslova za izgradnju Urgentnog centra u okviru KCCG, kao i procedura za izgradnju Klinike za hematologiju sa PET skenerom.

Borovinić Bojović je kazala da je planirana izgradnja Doma zdravlja Podgorica u City kvartu, i da će planirani dom zdravlja biti ubjedljivo najveći u Crnoj Gori

Ona je rekla da je unapređenje oralnog zdravlja djece školskog uzrasta projekat na koji su posebno ponosni.

„Budući koraci odnose se i na izgradnju i opremanje Informativno komunikacionog centra u okviru Instituta za javno zdravlje, rekonstrukciju adaptaciju i opremanje mikrobioloških laboratorija, koje će omogućiti primjenu standarda Evropske unije i akreditaciju laboratorija, kao i na digitalizaciju zdravstvenog sistema“, navela je ona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije