fbpx
NaslovnicaCrna GoraKaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) – Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova da bez odlaganja uvedu Amber Alert sistem, koji je ključan za hitno obavještavanje javnosti u slučajevima nestanka dece.

Ona je saopštila da sistem Amber Alert već godinama uspješno funkcioniše u mnogim zemljama širom svijeta, omogućavajući hitnu reakciju i efikasno okupljanje resursa u cilju brze potrage i pronalaska nestale djece.

„Taj sistem je spasio živote mnogih mališana i kao takav predstavlja neizostavan dio savremenog pristupa zaštiti najmlađih“, kazala je Kaluđerović.

Kako je dodala, u državama u kojima se sprovodi taj mehanizam, procenat uspješnosti pronalaska je čak 90 odsto.

Kaluđerović je naglasila da je veliki svaki trenutak koji se izgubi kada nestane dijete i da izostanak tog sistema predstavlja rizik koji se ne smije dozvoliti.

„U svjetlu nedavnih tragičnih slučajeva nestanka djece, jasno je da Crna Gora mora da slijedi primjer zemalja koje su pokazale visok stepen odgovornosti prema najmlađim građanima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je uvođenje Amber Alert sistema korak koji će pokazati posvećenost Crne Gore zaštiti najranjivijih članova i podići standard brige o djeci na viši nivo.

Kaluđerović je pozvala sve nadležne organe da postupe hitno i u najboljem interesu djece i porodica Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije