fbpx
NaslovnicaCrna GoraJanjušević: Krivične prijave protiv 1.531 osobe

Janjušević: Krivične prijave protiv 1.531 osobe

Podgorica, (MINA) – Crnogorska policija je od početka pojave epidemije do sada podnijela krivične prijave protiv 1.531 osobe zbog kršenja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, saopštio je pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević.

On je agenciji MINA rekao da je od 1.531 osobe, protiv koje su podnijete krivične prijave, uhapšeno 753, dok je protiv ostalih krivična prijava podnijeta u redovnom postupku.

„Ovo je značajna brojka, posebno ako se ima u vidu da je policija u tim slučajevima štitila opšti interes i zdravlje svih građana među kojima su i osobe, protiv kojih su podnijete krivične prijave“, kazao je Janjušević.

On je naveo da je najviše krivičih prijava podnijeto zbog kršenja mjere zabrane izlaska iz objekta stanovanja u propisanom vremenu, gdje su protiv 644 osobe podnijete krivične prijave.

Kako je rekao, zbog kršenja zabrane putničkog međugradskog saobraćaja podnijete su krivične prijave protiv 189 osoba, dok su zbog kršenja zabrane prisustva i zadržavanja više od jedne osobe na javnim površinama podnijete krivične prijave protiv 147 osoba.

On je kazao da su protiv 45 osoba podnijete krivične prijave zbog kršenja zabrane rada određenih objekata i nepridržavanja mjera zatvaranja objekata, među kojima su i ugostiteljski.

Janjušević smatra da je to značajna brojka, posebno ako se ima u vidu da je policija u tim slučajevima štitila opšti interes i zdravlje svih građana među kojima su i osobe protiv kojih su podnijete krivične prijave.

„Ipak, velika većina građana je do ovog momenta poštovala mjere i pokazala odgovoran odnos prema svom i zdravlju drugih ljudi, što je za pohvalu i značajno je za uspjeh u sveukupnim naporima koje čine crnogorski nadležni organi u borbi protiv COVID 19.“, rekao je Janjušević.

Na pitanje da li je tokom epidemije primjećeno povećanje stope kriminaliteta, Janjušević je odgovorio da je policija u okolnostima, kada su ljudski i svi drugi kapaciteti opterećeni borbom protiv koronavirusa, organizovala rad na efikasan način, tako da je stanje bezbjednosti povoljno.

Uprava policije, kako je kazao, od početka uvođenja mjera za suzbijanje i sprječavanje širenja koronavirusa, posvećeno i predano radi u interesu zaštite javnog zdravlja.

„Koordinacija koju crnogorska policija, u cilju proaktivnog i efikasnog odgovora na taj izazov ima sa Nacionalnim koordinacionim tijelom za zarazne bolesti i drugim nadležnim organima i institucijama je na najvišem nivou. U vremenima krize najbolje se sagledava i naša spremnost i obučenost da odgovorimo određenim zadacima“, rekao je Janjušević.

Prema njegovim riječima, rad policijskih službenika, koji je u proteklom vremenu najviše bio usmjeren na zaštitu javnog zdravlja, bio je odličan.

„Raduje me što su profesionalnost i efikasnost službenika Uprave policije, koja je u ovom izazovnom vremenu važna karika sprečavanja širenja koronavirusa, prepoznali relevatni subjekti i iz javnog i privatnog sektora, a posebno što našu posvećenost prepoznaju građani u čijem interesu preduzimamo sve što radimo“, kazao je Janjušević.

On je naveo da su pored zdravstvenih radnika i drugih službi koji su u neposrednom kontaktu sa građanima, policijski službenici, zbog same prirode posla, najizloženiji riziku od koronavirusa.

„Ponosni smo na njih, na rezultate koje postižu i činjenicu da su njihova odgovornost, posvećenost i požrtvovanost umnogome doprinijeli povoljnoj situaciji u borbi sa koronavirusom koju imamo u ovom trenutku“, rekao je on.

Janjušević je kazao da je u ovoj situaciji svima apsolutni prioritet da se sačuva zdravlje građana Crne Gore.

„A za nas, kao profesionalce koji smo životni poziv pronašli u policijskom poslu, zaštiti i službi građana, nema većeg uspjeha od sačuvanog ljudskog života“, poručio je Janjušević.

Najčitanije

Đeljošaj - Dukaj

Đeljošaj: Glasanje Vukićević ne znači da je to stav Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Glasanje šefice crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...