fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović pokušava da amnestira sebe od odgovornosti

Đukanović pokušava da amnestira sebe od odgovornosti

Podgorica, (MINA) – Predsjednik države Milo Đukanović smatra da sebe treba da amnestira od odgovornosti za nabavku vakcina, što jasno govori o njegovom odnosu prema građanima Crne Gore, saopšteno je iz Vlade.

Iz kabineta predsjednika ranije je saopšteno da Đukanović ni na koji način nije mogao biti uključen u proces nabavke vakcine protiv koronavirusa, jer to nije njegova ustavna nadležnost.

U reagovanju Vlade navodi se da Đukanović sa sebe skida odgovornost i poziva se na Ustav, a pritom neosnovano proziva ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović.

Iz Vlade su poručili da tokom pandemije ne bi trebalo da bude primarno važna podjela nadležnosti, već se u aktivnost borbe za očuvanje zdravlja građana, pored resornih ministarstava, uključuju predsjednici država, monarsi i cjelokupni raspoloživi administrativni, ljudski, finansijski i ostali kapaciteti i autoriteti.

„Đukanović, očigledno smatra da sebe treba da amnestira te odgovornosti, što jasno govori o njegovom odnosu prema građanima Crne Gore“, kaže se u reagovanju.

Iz Vlade su ponovili da svaka donacija fizičkih ili pravnih lica, kada je riječ o vakcinama, direktno ugrožava pregovore sa proizvođačima i vladama drugih zemalja.

Prema njihovim riječima, iako u svijetu zasigurno postoji veliki broj pojedinaca koji bi imao sredstva i volju da donira vakcine, Svjetska zdravstvena organizacija potvrđuje da ne poznaje takvu praksu.

„Dakle, svaka ponuda donacije mogla bi se smatrati ugrožavanjem dobijanja vakcine pouzdanim putem, to jest direktnim ugrožavanjem zdravlja građana“, naglasili su iz Vlade.

Oni su kazali da su, zahvaljujući izrazitoj neodgovornosti prethodne Vlade, na čijem čelu su bili Đukanovićevi partijski saborci, a kojoj su svi drugi lični i partijski poslovi bili preči od javnog interesa i zdravlja građana, dovedeni u situaciju da vraćaju zemlju sa ruba ambisa i zdravstvene katastrofe.

„Ne započeti apsolutno nijedan bilateralni pregovor za nabavku vakcine i ne uplatiti garancije za COVAX inicijativu, izraz je krajnje neodgovornosti prethodne Vlade, koja je apsolutno neprihvatljiva“, kaže se u reagovanju.

Sa druge strane, kako se navodi, predanim radom i nadljudskim naporima, prvenstveno ministarke zdravlja, kao i drugih kapaciteta, Vlada je uspjela da za nepuna dva mjeseca obezbijedi da u Crnu Goru u narednim danima stignu prve doze vakcina, za šta su zemlje u okruženju imale na raspolaganju pola godine.

„Na sreću, zdravlje građana ne zavisi od Đukanovića, niti bilo kog drugog pojedinca, a Vlada će učiniti sve da ispravi greške koje su pravili naši prethodnici i odgovorno se odnosi prema građanima i njihovom zdravlju“, zaključuje se u reagovanju.

Najčitanije