fbpx
NaslovnicaCrna GoraReforma lokalne samouprave mora biti bazirana na decentralizaciji

Reforma lokalne samouprave mora biti bazirana na decentralizaciji

Podgorica, (MINA) – Reforma lokalne samouprave u Crnoj Gori mora biti bazirana na unapređenju decentralizacije, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj na okruglom stolu “Decentralizacija u Crnoj Gori – gdje smo, a gdje treba da budemo?”.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), Dukaj je ukazao na Analizu funkcionisanja sistema lokalne samouprave koja je, kako je naveo, nedavno završena i koja je pokazala da je Crna Gora centralizovana država, ne samo u odnosu na region, nego i šire.

„Radujem se svakoj prilici da se razmijene znanja i ideje koje će donijeti novi kvalitet u promišljanju aktivnosti za dalju reformu sistema lokalne samouprave. Ta reforma mora biti bazirana na unapređenu decentralizacije”, rekao je Dukaj.

Kako je istakao, Savjet Evrope je, u Izvještaju o primjeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori, imao istovjetne ocjene i preporuke koje su sadržane u Analizi funkcionisanja sistema lokalne samouprave.

„Imamo jasne i potvrđene impute u kom pravcu treba da nastavimo sa reformom sistema lokalne samouprave”, kazao je Dukaj.

On je naglasio da i lokalne samouprave mogu učiniti značajne iskorake.

“Znajući da Evropska unija (EU) i na lokalnom nivou pruža podršku preko evropskih fondova, potrebno je iskoristiti tu mogućnost, raditi na kompetencijama, ali primijeniti i princip domaćinskog odnosa prema svojim lokalnim zajednicama”, objasnio je Dukaj.

Prema njegovim riječima, Analiza je pokazala da je unapređenje saradnje lokalnog i centralnog nivoa vlasti neophodno unaprijediti i da su lokalne samouprave na različitom nivou razvijenosti.

“To iziskuje da se decentralizacija realizuje pažljivo, korak po korak, u skladu sa konkretnim potrebama zajednice”, rekao je Dukaj.

Kako je naveo, preporuke Analize se, između ostalog, odnose na unapređenje normativnog okvira za funkcionisanje sistema lokalne samouprave.
Prema riječima Dukaja, to je od ključnog značaja.

“Zato trenutno ubrzano radimo na izradi novog Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim će se veliki broj izazova tretirati na novi način, u skladu sa nalazima Analize i u skladu sa evropskim standardima”, kazao je Dukaj.

On je dodao da razmišljaju da tim Zakonom uvedu decentralizaciju nadležnosti za ključne oblasti koje su važne za rad i ostvarivanje funkcije lokalnih samouprava, kao što su obrazovanje, zdravstvo, prostorno planiranje i druge.

„Ovo je proces, u kome svi imamo svoje mjesto i svoju odgovornost. Imamo i snažnu podršku međunarodnih partnera, koju u ovom trenutku moramo i sami svojim angažovanjem opravdati i sačuvati”, poručio je Dukaj.

Zajednički cilj je, kako je naveo, da punim angažovanjem pripreme sve lokalne samouprave u da uspješno preuzmu punu primjenu prava EU, kada Crna Gora postane dio evropske zajednice.

Kako je saopšteno iz MJU, okrugli sto je organizovala Zajednica opština Crne Gore, a u uvodnom dijelu su govorili i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović i predsjednik Skupštine Opštine Tivat Miljan Marković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava za statistiku, monstat, popis stanovništva, odlaganje, softver

Spoljnotrgovinska razmjena milijardu EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva tri mjeseca, prema...