fbpx
NaslovnicaCrna GoraPriprema VCG za NATO misiju i bojeva gađanja na poligonima Vojske Albanije

Priprema VCG za NATO misiju i bojeva gađanja na poligonima Vojske Albanije

Podgorica, (MINA) – Crnogorski vojnici, u naredne tri godine, vježbaće bojeva gađanja i pripremati se za NATO misiju na poligonima oružanih snaga Albanije.

To je, kako prenosi Pobjeda, predviđeno Sporazumom ministarstava odbrane Crne Gore i Albanije u vezi sa aktivnostima vojne obuke i korišćenjem vojnih područja i poligona na teritorijama Albanije i Crne Gore, za period od ove do 2026. godine.

“U cilju jačanja saradnje, razvoja operativnih sposobnosti i interoperabilnosti jedinica Vojske Crne Gore (VCG) i Oružanih snaga Albanije, predstavnici VCG su, u sklopu bilateralnih razgovora sa delegacijom Generalštaba Oružanih snaga Albanije, dogovorili zajedničku obuku na poligonima u Crnoj Gori i Albaniji za period od tri godine”, navodi se u dokumentu.

Saradnja, kako se dodaje, obuhvata zajedničku obuku ljudstva i jedinica VCG i Oružanih snaga Albanije na odgovarajućim teritorijama, zajedničko učešće na nacionalnim i međunarodnim vježbama na teritoriji zemlje domaćina, zajedničku preduputnu obuku za učešće u međunarodnim misijama i aktivnostima, kao i korišćenje poligona i objekata zemlje domaćina za aktivnosti obuke.

Plan je, kako se navodi, da se u naredne tri godine, u Albaniji realizuju bojeva gađanja oružjem i oruđima kalibra većim od 12,7 milimetara, zbog nepostojanja adekvatne vježbovno-strelišne prostorije na teritoriji Crne Gore.

Na poligonima u Albaniji, crnogorski vojnici će se pripremati i za angažovanje u okviru NATO Isturenih kopnenih snaga u Bugarskoj, kao jednoj od najznačajnijih aktivnosti, u cilju odvraćanja i odbrane istočnog krila Alijanse.

Plan je da vojske dvije države zajednički učestvuju u NATO pomorskoj operaciji „Sea Guardian“.

Za implementaciju Tehničkog aranžmana tokom ove godine, potrebno je 31.735 EUR, a, kako se navodi, Ministarstvo odbrane je ta sredstva planiralo budžetom za ovu godinu.

“U zavisnosti od broja realizovanih obuka i broja pripadnika VCG koji će pohađati obuku, sredstva će se dalje planirati i u narednim godinama”, objasnili su iz Ministarstva odbrane.

VCG nema poligon za vježbe i gađanje, a 2019. godine, tadašnja izvršna vlast na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), donijela je odluku da se za te namjene koristi planina Sinjajevina na sjeveru Crne Gore.

To su spriječili protesti civilnog sektora podržani tadašnjom opozicijom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije