fbpx
NaslovnicaCrna GoraLaušević: Dijete oboljelo od malih boginja boravilo u Sarajevu, na vrijeme je...

Laušević: Dijete oboljelo od malih boginja boravilo u Sarajevu, na vrijeme je izolovano

Podgorica, (MINA) – Dijete iz Bara koje je oboljelo od malih boginja na vrijeme je izolovano, kazao je direktor Instututa za javno zdravlje (IJZ) Dragan Laušević i dodao da je dijete zaraženo tokom boravka u Sarajevu.

Laušević je na konferenciji za novinare kazao da se istražuju svi kontakti oboljelog djeteta.

„Dijete je bilo sa dosta većom grupom djece u Sarajevu. Obaviještene su sve nadležne službe i Ministarstvo prosvjete da tu informaciju raširi u sve škole“, rekao je Laušević.

Kako je kazao, preduzimaju se sve aktivnosti da bi se spriječili masovno obolijevanje.

“Pored vakcinacije, moraćemo da primjenjujemo neke protivepidemijske mjere. Zato je najbolja stvar kada imamo bezbjednu djelotvornu vakcinu”, kazao je Laušević.

On je, govoreći o prirodi infekcije malih boginja, kazao da je problem to što inficirana osoba nekoliko dana prije pojave ospe može da širi infekciju.

„Teško je za kontrolu, zbog toga je jedina prava mjera vakcinacija“, rekao je Laušević.

On je kazao da se nada da će, s obzirom na prijeteću epidemiju zbog niskog obuhvata vakcinacijom, svi zajedno pokušati da spriječe masovnije obolijevanje.

Laušević je naglasio da su tokom prošle godine u Evropi u gotovo svim državama registrovani slučajevi malih boginjama, navodeći da Rumunija i Austrija imaju više od 20 oboljelih na 100 hiljada stanovnika.

„U evropskom regionu SZO, tokom 2023. godine, registrovano gotovo 60 hiljada novooboljelih“, rekao je Laušević.

Kako je naveo, u Evropskoj uniji (EU) je najveći broj oboljelih sada među odraslima.

„Ali su najveći rizici od komplikacija i umiranja među odojčadima“, upozorio je Laušević.

On je kazao da je u Federaciji Bosne i Hercegovine registrovano gotovo hiljadu oboljelih, od čega u Sarajevu 630.

„Naša infekcija je improtovana iz Sarajeva, gdje je zaraženo dijete boravilo“, kazao je Laušević.

On je naglasio da se svuda u okolnim državama bilježe epidemije malih boginja, zbog čega su upozoravali da je samo pitanje trenutka kada će se to desiti u Crnoj Gori.

„Zbog dobrog rada ranijih decenija smo bili dosta dugo zaštićeni, ali prilično smo razrijedili kolektivni imunitet“, istakao je Laušević.

On je naglasio da je od 7,5 hiljada djece rođene 2022. godine, samo petina vakcinisana.

Govoreći o programu vakcinacije, Laušević je kazao da se radi o ulaganju u prevenciju i da sistem vakcinacije zahtijeva fantastičnu organizaciju, odgovorajući broj zdravstvenih radnika i vakcina.

„Moramo da obezbijedimo kontinuiranu edukaciju i da sprovodimo nadzor nad obuhvatima“, rekao je Laušević.

On je kazao da postoji izuteno djelotvnorna i bezbjedna vakcina protiv malih boginja, koja se koristila prije 60 godina i još daje fantastične rezultate.

Laušević je rekao da je stav SZO da se ne bavi više ljudima koji ne žele da se vakcinišu, već su ciljna grupa oni ljudi koji su neodlučni.

Govoreći o MMR vakcini, Laušević je rekao da je zadatak zdravstvenog sistema da obezbijedi kvalitetne vakcine i zdravstvenu službu, kao i sistem praćenja neželjenih događaja.

„Ali ne možemo nikoga prinudno da vakcinišemo i, pošto je obavezna, to je zadatak drugih službi“, istakao je Laušević.

Kako je kazao, primjetno je da, iako je vakcinacija obavezna, te obaveze u praksi nema.

„Zato su stvoreni uslovi da se ova infekcija raširi u svim kolektivima, predlošlolskim, školskim i drugim u kojima imamo veliki broj nevakcinisane djece“, rekao je Laušević.

On je naglasio da zdravstveno sanitarna inspekcija zbog nedovoljnog broja osoba ne može da iskontroliše 30 hiljada nevakcinisane djece.

Laušević je kazao da skoro 27 hiljada djece nije primilo prvu, a još 20-ak hiljada nije primilo drugu dozu.

Kako je naveo, u trenutku kada epidemija „bukne“ u Crnoj Gori, to se objavljuje na svim sajtovima u svijetu i potencijalno se sugeriše da Crna Gora predstavlja rizično mjesto, što može ugroziti ljetnju turističku sezonu.

Na pitanje kakvo je stanje oboljelog djeteta u Baru, epidemiolog Adis Martinović je rekao da dijete nije hospitalizvano i da se simptomi povlače.

On je rekao da je dijete bilo u Sarajevu 9. i 10. marta na takmičenju u karateu, a da je prve simptome dobilo 22. marta.

„Pedijatrijska služba u Baru je preduzela sve neophodne mjere da se provjere svi kontakti, oni su svi pod nadzorom“, rekao je Martinović.

Upitan šta podrazumijeva nadzor i da li su kontakti u samoizolaciji, Martinović je rekao da to nije samoizolacija i da mogu da se kreću, ali da imaju obavezu da se jave u slučaju pojave simptoma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije