fbpx
NaslovnicaCrna GoraKroz strip i crtani film jačati medijsku pismenost kod djece

Kroz strip i crtani film jačati medijsku pismenost kod djece

Podgorica, (MINA) – Agencija za elektronske medije (AEM) predstavila je danas strip i crtani film „Sajber sa sajberom“ posvećen jačanju medijske pismenosti kod djece, čiji je cilj jačanje kritičkog mišljenja kod najmlađih i doprinos boljem razumijevanju medijskih sadržaja.

Iz AEM-a su kazali će edukacijom kroz zabavu, strip i dva nastavka crtanog filma, djeci pružiti neophodne alate i znanja za bolje snalaženje u savremenom medijskom okruženju.

Pomoćnica direktorice AEM-a Elvira Ceković rekla je da žele da djeca i tinejdžeri razviju kritičko razmišljanje kada je riječ o informacijama koje nalaze online i da steknu vještine koje će im omogućiti da se sigurno kreću u digitalnom svijetu.

„Cilj nam je i da edukujemo roditelje i nastavnike o važnosti ovih tema, kako bi mogli da pruže podršku djeci u ovom procesu“, rekla je Ceković.

Ona je kazala da strip i crtani film prate avanture mladog junaka Sajbera, koji se suočava sa raznim izazovima u digitalnom okruženju.

Kako su naveli iz AEM-a, kroz njegove priče se najmlađi uče kako prepoznati lažne vijesti, kako zaštititi svoje privatne podatke i kako se ponašati pristojno u online komunikaciji.

Iz AEM-a su istakli da je znanja o medijskoj pismenosti neophodno stalno nadograđivati.

„Svakodnevne promjene navika u medijskom i digitalnom okruženju iziskuju potrebu širokog obrazovanja koje uključuje medijsko obrazovanje, informacione nauke, društvene nauke, ekonomiju i druge oblasti, i pokriva širok spektar tipova medija: digitalne medije, film, knjige, muziku, onlajn igre“, naveli su iz AEM-a.

Prema njihovim riječima, da li će djeca kasnije postati kompetentni korisnici medijskih sadržaja, umnogome zavisi od njihovog ranog iskustva s medijima.

„Stoga je veoma važno da se Agencija na ovaj način obrati i najmlađoj populaciji i zainteresuje ih za ovu temu“, dodaje se u saopštenju.

Službenik za odnose sa javnošću i upravljanje projektima u AEM-u Damir Nikočević najavio je da će strip biti korišten u neformalnim obrazovnim programima i radionicama u organizaciji Agencije, a biće i široko distribuiran ciljnoj grupi.

On je dodao da će crtani film biti ponuđen na emitovanje televizijskim stanicama u Crnoj Gori, a naknadno će biti objavljen na YouTube kanalu i društvenim mrežama Agencije.

Iz AEM-a su kazali da se ta aktivnost naslanja na nedavno predstavljeno istraživanje „Medijska pismenost u Crnoj Gori“ u kojem su predstavljeni stavovi građana o nizu pitanja koji se tiču medijske pismenosti, ali i o njihovim navikama koje se tiču svakodnevnog konzumiranja medijskog sadržaja.

„Takođe, radionice sprovedene u srednjim školama tokom aprila pokazale su veliku zainteresovanost srednjoškolaca za najnovije trendove u tradicionalnim i novim medijima i mehanizme borbe protiv dezinformacija, lažnih vijesti i medijskih manipulacija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je partner AEM-a u tim aktivnostima Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije