fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoFormiraće dobrovoljni fond u čast doktora Božidara Bojovića

Formiraće dobrovoljni fond u čast doktora Božidara Bojovića

Podgorica, (MINA) – Klinički centar Crne Gore (KCCG) će, u čast preminulog doktora Božidara Bojovića, formirati dobrovoljni fond za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa tip 1, koji će nositi njegovo ime, saopštila je direktorica KCCG-a Ljiljana Radulović.

Radulović je, na komemoraciji Bojoviću koja je održana u Institutu za bolesti djece, naglasila da će KCCG biti prvi donator nakon završetka administrativnih procedura.

Kako je saopšteno iz KCCG-a, Radulović je poručila da, zbog Bojovićeve smrti, ne žale samo Crna Gora i Podgorica, već i svi ljekari čije je magisterijume i doktorate odobrio u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Novom Sadu i Beogradu.

Ona je podsjetila da je Bojović 1980. godine u Novom Sadu odbranio doktorsku disertaciju “Epidemiologija gojaznosti kod djece školskog uzrasta u Saveznoj Republici Crnoj Gori sa posebnim ispitivanjem njenog uticaja na metabolizam ugljenih hidrata“.

“Kao ljekar radio je u Rožajama, Kotoru i Podgorici. Formirao je prvo odjeljenje dečije endokrinologije u Dječijoj bolnici u Podgorici”, rekla je Radulović.

Ona je navela da je Bojović bio prvi profesor pedijatrije i osnivač Katedre za pedijatriju na Medicinskom fakultetu u Podgorici, kao i gostujući profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Kako je kazala, Bojović je, u okviru stručnog usavršavanja boravio u više poznatih centara u Evropi i Americi, a držao je više predavanja po pozivu na medicinskim fakultetima u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Novom Sadu, Srbinju i Nišu.

“Biran je u zvanje primarijusa, naučnog savjetnika i eksperta za medicinsku nauku”, navela je Radulović.

Ona je navela da je Bojović bio mentor i član komisija za odbranu magisterijuma i doktorata nauka na medicinskim fakultetima u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Novom Sadu i Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.

Bojović je, kako je dodala, bio i rukovodilac, glavni istraživač i saradnik u više naučno-istraživačkih projekata, od kojih tri međunarodna.

“Objavio je preko 250 stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima, zbornicima radova i kongresima. Autor je 15 monografija i jednog univerzitetskog udžbenika i koautor u 12 monografija i dva univerzitetska udžbenika”, rekla je Radulović.

Bojović je bio predsjednik Udruženja endokrinologa Socijalistička federativne republike Jugoslavije u dva mandata i predsjednik Udruženja pedijatara Crne Gore.

Bio je i član Odbora za medicinsku nauku i Odbora za demografska istraživanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Udruženja kliničkih endokrinologa Amerike, Balkanske i Mediteranske medicinske unije.

“Dobitnik je Zlatne povelje Univerziteta Crne Gore, Zlatne plakete Srpskog lekarskog društva, Zlatne povelje Društava za borbu protiv šećerne bolesti Jugoslavije, Zlatne povelje za borbu protiv šećerne bolesti Crne Gore, Zlatne povelje medicinskog časopisa Medikal”, rekla je Radulović.

Ona je podsjetila da se Bojović aktivno bavio šahom, kao i da je titulu majstorskog kandidata u šahu osvojio 1961. godine.

“Govorio je engleski, služio se ruskim i francuskim jezikom. Bio je oženjen, otac troje djece i djed šestoro unučadi“, kazala je Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije