fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora ostaje posvećena NATO i evropskim vrijednostima

Crna Gora ostaje posvećena NATO i evropskim vrijednostima

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, uprkos snažnim pritiscima, ostaje stabilno na putu ispunjavanja svojih obaveza prema članstvu u NATO i prihvatanja i primjene evropskih vrijednosti, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

On se, drugog dana učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, sastao se sa podsekretarkom Ujedinjenih nacija (UN) za politička pitanja Rozmari Di Karlo

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Di Karlo je kazala da UN pomno prate situaciju na Zapadnom Balkanu, i da se puno toga čuje o regionu, a da neke informacije zabrinjavaju.

„Tu sam da Vam kažem da imate punu podršku, i ako nešto možemo na bilo koji način učiniti, mi smo tu da to učinimo. Osjećamo da tlo podrhtava, a nadamo se da će ostati čvrsto i stabilno na Balkanu“, istakla je Di Karlo.

Prema njenim riječima, Crna Gora je dostigla puno, a UN žele da vide još više, i raspoložene su da pomognu.

Đukanović je ponovio da Crna Gora bezrezervno podržava sistem UN i da je, kao mala zemlja, veoma zainteresovana da iskoristi sve njihove kapacitete.

On je kazao da Crna Gora čuva stabilnost i održava šansu da zemlja nastavi strateškim putem NATO i Evropske unije (EU).

„Crna Gora, uprkos snažnim pritiscima, ostaje stabilno na putu ispunjavanja svojih obaveza prema članstvu u NATO i prihvatanja i primjene evropskih vrijednosti“, poručio je Đukanović.

On se u Minhenu sastao i sa njemačkom državnom ministarkom za Evropu i klimu, Anom Lirman, koja se, kako je saopšteno, posebno interesovala za unutrašnju situaciju u Crnoj Gori, proces konsolidacije izvršne vlasti i stanje u regionu.

Lirman je kazala da je Zapadni Balkan veoma važan za novu njemačku Vladu, i da je visoko na njenoj agendi prioriteta.

„Njemačka ostaje veoma posvećena očuvanju Berlinskog procesa i otvorena za sugestije u pravcu poboljšanja njegove učinkovitosti“, poručila je ona.

Kako je nvela, EU mora učiniti više da očuva kredibilitet politike proširenja, uz istovremene reforme zemalja Zapadnog Balkana.

Lirman se, kako se navodi u saopštenju, posebno interesovala za mogućnost nove izvršne vlasti da ostvari reformske procese koji će voditi nastavku pregovaračkog procesa.

Đukanović je predstavio je aktuelni politički trenutak u zemlji, u očekivanju definisanja nove vlade koja će stvoriti preduslove za brzu deblokadu integracionog procesa.

„Izrazio je uvjerenje da dinamizacijom reformi i pregovaračkog procesa, Crna Gora ima sve šanse da postane sljedeća članica EU“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Đukanović poručio da Crna Gora ostaje nepokolebljiva na kursu usvajanja evropskih vrijednosti, i upozorio na neprihvatljiv vakuum u angažmanu EU i NATO u regionu, koji je stvorio prostor za snažniji upliv trećih strana.

Kako je kazao, izlazak iz nestabilnosti može biti samo ubrzana integracija, a to pretpostavlja podsticajniju EU, ali i djelotvornije reforme u svakoj od zemalja regiona.

Prema riječima Đukanovića, u tome snažnu ulogu ima Berlinski proces, kao vodeća regionalna inicijativa, s jasnim potencijalnom da veže region sa EU u susret članstvu.

„Prijetnju tome daju nosioci nacionalističkih politika koji pokušavaju da ponude alternativu, koja nije ništa drugo do maska za razigravanje velikodržavnih ambicija. Odgovor na takve prijetnje su Berlinski proces i pregovori o članstvu“, zaključio je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije