fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora odlučna u unapređenju odgovora na klimatske promjene

Crna Gora odlučna u unapređenju odgovora na klimatske promjene

Podgorica, (MINA) – Crna Gora osjeća efekte klimatskih promjena kroz promjene vremenskih obrazaca, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić i poručio da je državna odlučna da konkretnim mjerana unaprijedi odgovor na te pojave.

Iz Skupštine je saopšteno da je Mandić, tokom 17. Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih zemalja, imao izlaganje na temu „Klimatske promjene – ekonomska prilika za male države?“.

Podsjećajući da klimatske promjene predstavljaju jedan od najozbiljnijih globalnih izazova s kojima se suočavamo, Mandić je kazao da Crna Gora, kao mala zemlja, osjeća efekte tih promjena kroz promjene vremenskih obrazaca.

On je naveo da se to odnosi na česte suše, poplave i druge nepogode koje utiču na ključne ekonomske sektore, uključujući turizam, poljoprivredu i energetiku.

„Upravo zbog ovih izazova, Crna Gora je odlučna da unaprijedi svoj odgovor na klimatske promjene, kroz konkretne mjere. EPCG igra ključnu ulogu u ovom procesu, jer je energetski sektor jedan od glavnih stubova naše ekonomije, ali i ključna poluga za borbu protiv klimatskih promjena“, kazao je Mandić.

Kako je dodao, EPCG je u posljednjih nekoliko godina preduzela značajne korake ka transformaciji crnogorskog energetskog sektora.

„Glavni fokus je stavljen na razvoj obnovljivih izvora energije, jer naša zemlja predstavlja neopisivo bogatstvo za proizvodnju električne energije“, rekao je Mandić.

On je istakao napore koji se odnose na izgradnju novih solarnih elektrana u vidu projekta „Solari“, vjetroelektrana Gvozd 1 i Gvozd 2, kao i planove za modernizaciju postojećih energetskih kapaciteta.

„Prije svega prve hidroelektrane u našoj zemlji – Perućice kroz novi osmi agregat, kako bi se povećala njihova energetska efikasnost“, rekao je Mandić.

On je dodao da je EPCG, kroz projekat Solari, realizovala jednu inovativnu i vizionarsku politiku „proizvodi gdje trošiš“, koja je, kako je naveo, omogućila građanima da postanu proizvođači i na taj način zarade od proizvodnje električne energije na solarnim elektranama koje su postavljene na njihovim kućama.

„Projekti postavljanja solarnih panela na krovove državnih institucija, javnih preduzeća, ali i brojnih neobradivih predjela kojih procentualno ima izuzetno mnogo, posebno u centralnoj regiji Crne Gore, su početak šireg nacionalnog programa ulaganja u zelenu energiju“, kazao je Mandić.

On je dodao da je, kada je u pitanju zakonodavni okvir, parlament već usvojio niz zakona koji regulišu zaštitu životne sredine i podstiču korišćenje obnovljivih izvora energije.

„Naš cilj je da nastavimo sa unapređivanjem zakonodavstva u skladu sa evropskim standardima, jer klimatske promjene ne poznaju granice i zahtijevaju globalni, ali i lokalni odgovor“, zaključio je Mandić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjeda Budve, poraz Katara

Podgorica, (MINA) - Crnogorski vaterpolo klubovi, Budva i Kataro, ostvarili su pobjedu i poraz...