fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora nije spremna za otvaranje poglavlja 27

Crna Gora nije spremna za otvaranje poglavlja 27

Podgorica, (MINA) – Crna Gora još nije spremna za otvaranje poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, ocijenili su iz nevladine organizacije (NVO) Grin houm /Green home/ i dodali da je oblast upravljanja otpadom najveći izazov po tom pitanju.

Milica Kandić iz te NVO, kazala je da je poglavlje 27 jedno od najskupljih i najzahtjevnih poglavlja u procesu pridruživanje EU.

»I pored ove činjenice Vladi, životna sredina i klimatske promjene nisu na listi prioriteta o čemu svjedoči i poslednji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori koji se u mnogome poklapa sa Izvještajem iz sjenke koji je pripremljen od Koalicije 27«, rekla je Kandić agenciji MINA.

Ona je podsjetila da je Crna Gora u januaru ove godine predala pregovaračku poziciju za poglavlje 27 što, kako smatra, ne bi smjelo da se doživljava kao veliki uspjeh jer izazovi tek nastoje kada dođe do otvaranja poglavlja.

»Crna Gora nije spremna za otvaranje poglavlja 27. U godini kada se očekuje otvaranje poglavlja 27 i kada treba donijeti niz propisa za potpuno usklađivanje domaćih zakona za zakonima EU u budžetu je za oblast životne sredine opredijeljeno 895,099EUR manje u odnosu na prethodnu godinu što nam govori da životna sredina nije na listi prioriteta Vladi Crne Gore«, poručila je Kandić.

Pored svih izazova koje nosi, dodala je, to poglavlje se ne smije posmatrati kao prepreka i dodatno opterećenje.

»Naprotiv. Uspješni pregovori u oblasti životne sredine daju priliku Crnoj Gori da opravda svoj ekološki status, poboljša uslove života građana i unaprijedi društvo u cjelini«, poručila je Kandić.

Prema njenim riječima, za otvaranje poglavlja 27, evidentan je nedostatak administrativnih i finansijskih kapaciteta, nedovoljne inspekcijske i kapacitete tužilaštva za eko – kriminal i štetu u životnoj sredini.

»Nedostatak je napretka u upravljanju otpadom ali i zabrinutost zbog značajnog kašnjenja za zaštitom ulcinjske Solane, i brojnih infrastrukturnih planova predviđenih u zaštićenim i vrijednim područjima kao što su Porto Skadar Lake i izgradnja mHE«, kazala je Kandić.

Najveći izazov je, smatra on, oblast upravljanja otpadom, što se i navodi u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori da nije bilo napretka.

»Shodno Nacionalnoj strategiji aproksimacije sa Akcionim Planom za 2016. godinu , za ovu oblast je bila previđena jedna obaveza za Ministarstvo održivog razvoja i turizma a to je donošenje Odluke o izboru opcije upravljanja otpadom koja je donesena u maju i predviđa izgradnju 4 reciklažna centra u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju«, kazala je Kandić.

Kako su kazali, imajući u vidu da se kasnilo sa donošenjem te odluke, lokalne samouprave su bile ograničene u kreiranju dugoročnih rešenja adekvatnog zbrinjavanja otpada.

»Prema Državnom planu za upravljanje otpadom za period 2015 -2020. godine planirane investicije u infrastrukturu za upravljanje otpadom u predstojećem periodu iznose oko 130 miliona EUR do 2020. godine. Odnosno oko 354,8 miliona EUR do 2035«, navela je Kandić.

Pored upravljanja otpadom, dodala je, veliki izazov biće i oblast kvaliteta voda kao i zaštite prirode.

»U oblasti klimatskih promjena, veliki izazov biće primjena Pariskog sporazuma koji je Crna Gora ratifikovala prošle godine. Primjena Pariskog sporazuma podrazumijeva usklađivanje nacionalne klimatske i energetske politike sa ciljevima sporazuma ali i sa legislativom Evropske unije«, rekla je Kandić.

Kako je pojasnila, bitna razlika Pariskog sporazuma u odnosu na sve druge protokole i dogovore je da je on obavezujući i donosi kvantifikovanu obavezu smanjenja emisija za sve države članice Konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime (UNFCCC).

Ona je mišljenja da je uključenost NVO sektora u poglavlje 27 minimalna.

»Nedonošenje Sektorske analize radi obezbjeđivanja sredstava iz budžeta 2018 namijenjenih finansiranju NVO iz nadležnosti resornog Ministarstva, govore o minimalnoj uključenosti NVO sektora u oblasti Poglavlja 27«, ocijenila je Kandić.

Kako je kazala, NVO Grin houm će kroz Koaliciju i regionalni projekat: env-net kako na nacionalnom tako na regionalnom nivou, nastaviti da se bavi ovom problematikom kao i zagovaranjem praksi Evropske unije u oblasti životne sredine.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...