fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora nema važnijeg partnera od EU

Crna Gora nema važnijeg partnera od EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora nema važnijeg partnera od Evropske unije (EU) i jedino nastavak procesa proširenja može učvrstiti stabilnost i evropsku perspektivu regiona, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je, kako saopšteno iz njegovog Kabineta, na poziv šefice Delegacije EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope, bio gost na radnom ručku sa ambasadorima zemalja članica EU u Crnoj Gori, na rezidentnoj i nerezidentnoj osnovi.

Đukanović je zahvalio Popi na inicijativi za održavanje sastanka, čiji se termin poklapa sa završetkom portugalskog i početkom slovenačkog predsjedavanja EU i pozdravio format razgovora kao odličnu priliku da kao bliski partneri razmijene mišljenja o važnim pitanjima za Crnu Goru i Uniju.

On je čestitao Sloveniji preuzimanje predsjedavanja i predstavio svoje viđenje aktuelnih prilika od posljednjeg susreta u decembru prošle godine.

Đukanović je istakao da je zadovoljan poboljšanom epidemiološkom situacijom i zahvalio EU na doprinosu procesu imunizacije u Crnoj Gori kroz mehanizam donacije vakcina, uz dalji podsticaj evropskim partnerima za pojačanu distribuciju vakcina.

„Ohrabruje trenutna situacija, ali i dalje treba držati strogu pažnju, naročito u kontesktu turističke sezone, jer se pandemija neće završiti dok se u svakom kraju svijeta situacija ne stavi pod kontrolu“, kazao je Đukanović.

On se osvrnuo i na politički kontekst u kojem se održava sastanak sa ambasadorima EU, navodeći da je sada već prošlo dovoljno vremena da se mogu jasnije prepoznati pravci i politika kretanja aktuelne vlasti.

Đukanović je ocijenio da je, nažalost, i na ekonomskom, političkom i vrijednosnom planu nova vlast ostvarila učinke ispod očekivanja.

„Na štetu građana i multietničke i evropske Crne Gore, koja je od pouzdanog i stabilnog lidera regiona, postala zemlja sa ocjenama da treba jasnije da konsoliduje geopolitičku orjentaciju i da je sve teže predvidiva“, dodao je Đukanović.

On je naveo i da je zabrinut zbog sve dubljih i oštrijih podjela u društvu.

„Crna Gora nema važnijeg partnera od EU i jedino nastavak procesa proširenja može učvrstiti stabilnost i evropsku perspektivu regiona“, poručio je Đukanović ističući da je za izgradnju evropske svijesti na Zapadnom Balkanu neophodan snažniji podsticaj EU.

On je ponovio spremnost da u okviru svojih ustavnih nadležnosti doprinese efikasnom funkcionisanju kohabitacije, što, kako je kazao, zahtijeva učenje međusobnom poštovanju i partnerskom radu u interesu razvoja društva.

„Posljednja sjednica parlamenta još jednom je pokazala da ovako heterogena struktura vladajuće koalicije ne može učvrstiti građansku Crnu Goru, posvećenost reformama i dinamičan napredak ka EU“, naveo je Đukanović.

On je napomenuo „da je trenutak za ohrabrenje političkih snaga na evropskoj platformi, kako bi se spriječila dalja stagnacija Crne Gore“.

Popa je istakla da je Crna Gora veoma prisutna na evropskoj agendi.

Ona je podsjetila na izdašnu finansijsku pomoć Crnoj Gori u borbi sa pandemijom, kao i kroz zajmove i grantove i podsticaj bilateralnim inicijativama država članica.

„Uz poruku da EU očekuje opipljiv napredak od zemlje koja prednjači, naglasila je da EU želi da vidi Crnu Goru u Uniji što prije i da će podržati njen napredak u reformama, naglašavajući da je proces pristupanja dvosmjerna ulica benefita i obaveza“, kaže se u saopoštenju.

Iz Kabineta predsjednika kazali su da su se ambasadori EU zemalja interesovali za proces postavljenja ambasadora i mogućnosti za njegovu deblokadu, naročito u pogledu popunjavanja pozicije u Briselu.

„Zatim, o pravcima djelovanja za izlazak iz političke krize koja utiče na evropski put Crne Gore, očekivanjima uoči Samita Berlinskog procesa i šta Evropa može da uradi kako bi popustile tenzije i smanjilo se širenje eksternih medijskih uticaja koji targetiraju predsjednika i druge institucije i političare“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...