fbpx
NaslovnicaCrna GoraBlažić: Nije dobar previše liberalan zakon

Blažić: Nije dobar previše liberalan zakon


Podgorica, (MINA) – Depolitizacija državne uprave i faktička liberalizacija kadrovske politike javnog sektora jeste nužna, posebno imajući u vidu deficitarnost specijalizovanog kadra, ali ne bi dobro bilo da ide u svoju suprotnost i krajnost široke liberalizacije, smatra profesor Đorđije Blažić.

Blažić je, komentarišući izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima rekao Pobjedi da bi trebalo „ozbiljno razmisliti“ o pojedinim rješenjima.

On je upitao da li je u redu zakonom drastično smanjivati godine radnog iskustva kao uslov zapošljavanja u državnoj upravi, što je predloženo u izmjenama.

Blažić je upitao i da li je opravdano i racionalno zakonom dozvoliti da starješine organa mogu biti osobe bez iskustva na rukovodećim pozicijama i da li je ispravno fleksibilije (odložno) propisati državni ispit kao uslov za zapošljavanje u upravi.

Prema njegovim riječima, snižavanjem godina radnog iskustva kao uslova zapošljavanja u državnoj upravi, što je predviđeno izmjenama Zakona, žele se trenutno obezbijediti fleksibilniji uslovi za zapošljavanje šireg kruga lica u upravi, što, kako je kazao, ima svoje trenutno opravdanje u postojećim okolnostima.

“U tom kontekstu depolitizacija uprave i faktička liberalizacija kadrovske politike javnog sektora jeste nužna, posebno imajući u vidu deficitarnost specijalizovanog kadra, ali ne bi dobro bilo ići u svoju suprotnost i krajnost široke liberalizacije”, kazao je Blažić.

On je ocijenio da bi bilo korisno u narednoj reformi jasno razgraničiti državnu upravu i lokalnu samoupravu od drugih nedržavnih subjekata javnog prava.

Najčitanije