fbpx
NaslovnicaMina SportMarija Vuković sportista Crne Gore

Marija Vuković sportista Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Atletičarka Marija Vuković drugu godinu uzastopno najbolji je sportista Crne Gore u izboru Crnogorskog olimpijskog komitetea (COK), saopšteno je iz krovne asocijacije crnogorskog sporta.

Navodi se da je Upravni odbor, na osnovu pristiglih prijava nacionalnih sportskih saveza i ostvarenih rezultata crnogorskih sportista, odabrao najbolje pojedince i kolektive u 2022. godini.

Vuković je na Evropskom prvenstvu u Minhenu osvojila srebrnu medalju u skoku uvis i ostvarila najveći uspjeh u istoriji crnogorske atletike.

Ove sezone ima i četvrto mjesto na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu i zlato na Mediteranskim igrama u Oranu.

Vuković je prvi crnogorski sportista koji je dvije godine zaredom dobio to priznanje, a sa dvije titule pridružila se rukometašici Katarini Bulatović i vaterpolisti Aleksandru Ivoviću.

“Jedan od najvećih uspjeha našeg sporta u 2022. godini ostvarile su rukometašice, koje su nas uoči desetogodišnjice od osvajanja evropskog zlata obradovale novom medaljom. Na završnici Prvenstva Evrope u Ljubljani, pobijedile su olimpijske šampionke, Francuskinje i osvojile bronzu, treće odličje sa velikih takmičenja”, piše u saopštenju.

Navodi se da je Upravni odbor, zbog tog istorijskog uspjeha, odabrao “zlatne lavice” za najbolje u konkurenciji ženskih selekcija.

Titulu najuspešnije muške selekcije podijelile su seniorska rukometna reprezentacija i streljačka reprezentacija u disciplini trap.

Rukometaši su na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj zauzeli 11. mjesto, što je njihov najbolji plasman na velikim takmičenjima.

Odličnim igrama i debitantskim učešćem u glavnoj rundi Evropskog šampionata izabranici selektora Zorana Roganovića nagovijestili su da će crnogorska 2022. sportska godina biti sjajna.

Dobar rezultat u Budimpešti donio im je priliku da se, kroz baraž, izbore za mjesto na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj, na kom će učestvovati u januaru 2023. godine.

Streljačka muška selekcija je na ISSF Svjetskom prvenstvu u Osijeku osvojila deveto mjesto u konkurenciji 33 države u disciplini trap.

Ekipa u sastavu Ivo Stanišić, Jovica Marković i Dragan Mrkajić bila je blizu raspucavanja za zlatnu medalju na šampionatu, koje im je izmaklo za samo četiri hica, pa su se sa istim brojem poena našli iza selekcija Hrvatske i Njemačke.

Priznanje je podijeljeno i u konkurenciji najboljih mladih sportista.

Najuspješnije mlade sportistkinje Crne Gore u 2022. godini u izboru COK-a su bokserka Bojana Gojković i tekvondo reprezentativka Anđela Berišaj.

Gojković, jedan od najvećih bisera crnogorskog sporta, petu godinu zaredom dobija to priznanje.

Ona je u debitantskoj seniorskoj sezoni boksovala u dva velika finala i osvojila srebrne medalje na seniorskom Evropskom prvenstvu u Budvi i Mediteranskim igrama u Alžiru.

Gojković je sa svega 15 godina, 2018. godine, prvi put proglašena najuspješnijom mladom sportistkinjom Crne Gore.

Nade u olimpijski uspjeh COK polaže i u Anđelu Berišaj, koja je u avgustu bila juniorska viceprvakinja svijeta u tekvondou, u kategoriji do 68 kilograma.

Mladu članicu tekvondo kluba Besa iz Tuzi sekunde su dijelile od zlata u finalu sa Korejkom na turniru u Sofiji.

Berišaj je bila u odličnoj formi tokom cijele 2022. godine, koju je obilježila srebrom na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Tirani i brojnim medaljama sa međunarodnih G2 turnira u Evropi.

Najuspješniji mladi sportisti Crne Gore u izboru COK-a u ovoj godini su bokser Mirko Šarčević i boćar Gracija Stjepčević.

Stjepčević je krajem oktobra osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu za omladince u boćanju u Francuskoj, u disciplini brzinsko izbijanje, a već naredne sedmice potvrdio da može da bude najbolji na svijetu u tom sportu.

Okitio se bronzom na seniorskom šampionatu planete u Turskoj.

Šarčević je i u 2022. osvojio medalju sa velikog takmičenja – okitio se bronzom na Evropskom prvenstvu za mlade u Sofiji u kategoriji do 71 kilogram.

Dobitnicima će nagrade biti uručene 27. decembra na svečanosti na Vili Gorica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije