fbpx
8.8 C
Podgorica
December 7, 2021.
Naslovnica MINA Business TE Pljevlja 39 godina doprinosi stabilnom funkcionisanju elektroenergetskog sistema

TE Pljevlja 39 godina doprinosi stabilnom funkcionisanju elektroenergetskog sistema

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Termoelektrana (TE) Pljevlja punih 39 godina doprinosi stabilnom i pouzdanom funkcionisanju elektroenergetskog sistema Crne Gore, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

“Do punog izražaja to dolazi upravo posljednjih mjeseci kada samo zahvaljujući dobroj proizvodnoj kondiciji pljevaljskog termo bloka uspijevamo da prebrodimo izazove aktuelne energetske krize i vrtoglavog rasta cijena električne energije na međunarodnom tržištu“, rekli su iz kompanije povodom Dana TE.

Električna energija iz TE Pljevlja, kako su naveli, ovih dana pokriva čak 60 odsto crnogorskog konzuma i dnevno štedi milion EUR koliko bismo, da kojim slučajem TE izađe sa mreže, prema trenutnim tržišnim cijenama morali da izdvajamo za uvoz nedostajuće energije.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, podsjetio je da je cijena električne energije na svjetskoj berzi dostigla nevjerovatnih 240 EUR po megavat satu (MWh), te da je to još jedna činjenica koja odluku menadžerskog tima EPCG, da se uđe u ekološku rekonstrukciju postojećeg termoenergetskog postrojenja, čini i potrebnom i potpuno opravdanom.

„Ako uzmemo u obzir visoku cijenu energije na tržištu i uporedimo je sa proizvodnom cijenom električne energije iz TE Pljevlja nije teško zaključiti koliko ovaj energetski objekat znači za stabilnost crnogorskog elektroenergetskog sistema, tim prije što je, prema nekim ekonomskim analitičarima, prisutan trend daljeg rasta cijena“, poručio je Rovčanin.

On je rekao da samo zahvaljujući toj ogromnoj cjenovnoj razlici za sada uspijevaju da zadrže aktuelne cijene električne cijene u Crnoj Gori i obezbijede uredno snabdijevanje kupaca, jer je nivo akumulacija hidroenergetskih objekata iz proizvodnog portfolija EPCG, kao posljedica dugog sušnog perioda, trenutno ispod projektovanog za ovo doba godine.

On je najavio skori početak projekta ekološke rekonstrukcije TE, s obzirom na to da se pripreme uspješno privode kraju, a nije problem, kako je rekao, ni to što će rekonstrukcija termo bloka koštati 15-ak miliona više.

„Ekološkom rekonstrukcijom dostići ćemo procenat efikasnosti koji zahtijeva Evropska energetska zajednica, koji nije manji od 31 odsto, i svesti emisiju gasova na zadate vrijednosti. Uzeli smo sve u obzir i zaključili da je potrebno da izvedemo određene dodatne zahvate na kotlu i obezbijedimo da TE nastavi nesmetano da radi makar do 2035. godine, a možda i duže“, objasnio je Rovčanin.

On je dodao da stručni tim kompanije privodi kraju sve pojedinosti u vezi sa projektom i da se nada da će početak njegove realizacije uslijediti vrlo brzo.

„Moram da kažem da ćemo, pored svih benefita u pogledu dekarbronizacije, desumporizacije, denatrifikacije i unapređenja sistema za otrašivanje, ekološkom rekonstrukcijom TE obezbijediti vrijeme potrebno za izgradnju novih, zamjenskih izvora zelene energije, ali i rješavanje budućeg statusa zaposlenih u termoenergetskom kompleksu, koji ni na koji način ne smiju osjetiti negativne posljedice energetske tranzicije“, kazao je Rovčanin.

Rođendan TE Pljevlja prilika je i za promociju novoosnovane fondacije koja će nositi ime nedavno preminulog direktora tog termoenergetskog postrojenja, Dobrila Gačevića, a koja će biti usmjerena na pomoć i podršku mladim inženjerima.

„Dobrilo Gačević je i profesionalnim doprinosom i kao čovjek zaslužio da jedna ovakva fondacija ponese njegovo ime, a mi kao kompanija u kojoj je proveo cijeli svoj radni vijek opredijeljeni smo da doprinosimo ostvarivanju vizije i misije Fondacije“, zaključio je Rovčanin.

Prvo potpaljivanje kotla u TE Pljevlja obavljeno je 21. oktobra 1982. godine, a prvi kilovat sati električne energije iz novosagrađenog termo bloka elektroenergetskom sistemu Crne Gore isporučeni su dan kasnije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije