fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkupštini predali set zakona kako bi se ublažile posljedice krize

Skupštini predali set zakona kako bi se ublažile posljedice krize

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) predali su u skupštinsku proceduru četiri predloga zakona, čijim bi usvajanjem i primjenom, kako tvrde, bile ublažene posljedice aktuelne krize za značajan broj građana i preduzeća.

Poslanici SDP-a su, na konferenciji za novinare, kazali da su u skupštinsku proceduru predali Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita, kao leks specijalis.

Oni su predali i predloge dopuna zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, porezu na dohodak građana i o Prijestonici.

“Poslanici SDP su saopštili da očekuju da će predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, na prvoj sjednici parlamenta, koja se očekuje krajem aprila, uvrstiti te zakone u dnevni red”, navodi se u saopštenju SDP-a.

Zamjenik predsjednika SDP-a, Raško Konjević, je predstavljajući Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita, ponovio stav te partije da je nedopustivo u postojećoj situaciji omogućiti bankama da krizu iskoriste za zaradu na teret građana i privrede u uslovima epidemije.

On je naveo da su banke, u prošloj godini, imale profit od građana i privrede oko 50 miliona EUR.

“Stoga bi bilo fer i minimum korektnog odnosa i razumijevanja trenutne krize, da se ne obračunavaju kamate za period od tri mjeseca i time pokažu elementarna solidarnost i podijeli teret krize sa državom, preduzećima i svim građanima Crne Gore”, smatra Konjević.

SDP zbog toga traži usvajanje predloženog zakona kojim bi se onemogućilo obračunavanje kamata za period odlaganja kredita za građane i privredu.

“To tim prije jer je javnost dovedena u zabludu izjavama guvernera Centralne banke, Radoja Žugića, koji je obećao da ovih kamata neće biti. Veliki broj naših građana i preduzeća je zaključio aranžmane sa bankama i opravdano je očekivanje da njihove rate neće biti uvećane nakon perioda moratorijuma”, naveo je Konjević.

On je dodao da tim zakonom SDP želi da ispravi nepravdu prema građanima, omogućavajući im da kroz odlaganje kredita nemaju nikakvih dodatnih troškova koji bi im otežali ionako tešku situaciju zbog okolnosti trajuće krize.

Potpredsjednik SDP-a, Bojan Zeković, rekao je da predložene dopune zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i o porezu na dohodak fizičkih lica omogućavaju otpis svih doprinosa i poreza za sva preduzeća čiji je rad bio zabranjen tokom krize.

On je kazao da predložene dopune daju mogućnost Vladi da otpiše dio poreza i doprinosa kompanijama čiji je rad bio otežan ili ugrožen tokom trajanja krize.

Zeković smatra da nije fer da se naplaćuju obaveze zaposlenima i privrednicima u periodu kada oni ne mogu da ostvaruju prihode odlukama nadležnih organa.

“Tim rasterećenjem poslodavaca se u stvari olakšava položaj zaposlenih u tim preduzećima, s obzirom na to da će više sredstava biti na raspolaganju za pokrivanje zarada zaposlenih”, objasnio je Zeković.

On je naveo da mjere, koje je povodom tog pitanja nedavno usvojila Vlada, nijesu dovoljne i da SDP kroz predlaganje zakona želi da tu materiju reguliše na mnogo pravedniji i pošteniji način.

Predsjednik Opštinskog odbora (OO) SDP Cetinje, Boris Kaluđerović, predstavio je dopune Zakona o Prijestonici, čija je suština davanje mogućnosti da se sredstva iz kapitalnog budžeta preusmjere na urgentnu pomoć građanima i privredi Cetinja.

“Ovo su nepredviđene situacije, a veliki broj građana Cetinja, kao uostalom i svih krajeva Crne Gore, je u ekonomskim problemima. Stoga smatramo opravdanim da se sredstva iz Zakona iskoriste za spašavanje privrede i egzistencijane potrebe građana Cetinja”, zaključio je Kaluđerović.

Najčitanije