fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDP amandmanom traži smanjivanje stope PDV-a za ugostiteljske usluge

SDP amandmanom traži smanjivanje stope PDV-a za ugostiteljske usluge

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela je amandman na Predlog dopuna Zakona o turizmu, kojim se traži smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) za ugostiteljske usluge sa sadašnjih 21 odsto na sedam odsto.

Član Predsjedništva i portparol SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da vlast u Crnoj Gori ne želi da prihvati njihov Predlog dopuna Zakona o PDV-u kojim se, kao mjera podrške privredi zbog koronakrize, predlagalo smanjenje stope PDV za ugostiteljske usluge sa sadašnjih 21 odsto na sedam odsto.

“Zbog toga smo u četvrtak podnijeli amandman na Predlog dopuna Zakona o turizmu kojim smo tražili smanjenje PDV poreske stope na sedam odsto”, naveo je Stanić u saopštenju.

SDP će, kako je naveo, i dalje insistirati na tom rješenju, koje bi uz usvajanje garantne šeme za povoljne kredite, sigurno spasilo najveći dio od 3,5 hiljada kompanija u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva.

“Na ovaj način bi se pomoglo preko 3,5 hiljada kompanija na način na koji su prije pet godina poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Pozitivne pomogli samo četiri vlasnika luksuznih hotela kojima je PDV za ugostiteljske usluge smanjen na nižu stopu”, rekao je Stanić.

On je kazao da je ideja te partije utemeljena na trendovi i u drugim evropskim državama, za šta su dokaz odluke nacionalnih parlamenata Austrije i Njemačke u kojima je PDV u posljednjim danima juna značajno smanjen za restorane, ugostiteljske objekte i hotele.

“Tako je parlament Austrije usvojio odluku kojom je smanjen iznos PDV za sve usluge u restoranima i hotelima sa 20 odsto na samo pet odsto, u okviru mjera za pomoć dijelu svoje ekonomije čiji je udio u bruto domaćem proizvodu (BDP) značajno niži od crnogorskih 22 odsto”, naveo je Stanić.

Već ranije su, kao je dodao, u okviru prvog paketa pomoći svim građanima podjeljeni vaučeri u iznosu od 100 EUR za potrošnju u ugostiteljskim objektima, čime je ta zemlja na djelu pokazala koliko joj je stalo do očuvanja svakog radnog mjesta u ovom sektoru.

“Parlament Njemačke je prije par dana, takođe, usvojio smanjenje opšte stope PDV-a sa 19 odsto na 16 odsto u jasnoj želji da ekonomija, posebno sektor usluga, turizma i ugostiteljstva, preživi krizu uzazvanu koronavirusom sa što manje gubitka radnih mjesta ili gašenja kompanija”, zaključio je Stanić.

Najčitanije

Agencija za sajber bezbjednost osnažiće kapacitete države u toj oblasti

Podgorica, (MINA) – Uspostavljanjem Agencije za sajber bezbjednost dodatno će biti osnaženi kapaciteti Crne...