fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProšle godine prihvaćeno 450 predloga za stečaj

Prošle godine prihvaćeno 450 predloga za stečaj

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Od 590 prošlogodišnjih predloga Poreske uprave (PU) za uvođenje stečaja Privredni sud je, kako je saopšteno, prihvatio 450.

Direktor PU, Miomir M. Mugoša, kazao je Pobjedi da je tokom prošle godine predlog za pokretanje stečajnog postupka pripremljen za 590 poreskih obveznika s ukupnim dospjelim dugom od 56,3 miliona EUR.

“Prošle godine smo uspjeli da obezbijedimo da sve opštine, uključujući i najveće dužnike među kojima su Pljevlja i Ulcinj, počnu redovno da servisiraju reprogramirane i tekuće obaveze”, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, najveći izazov su komunalna preduzeća koja su dug reprogramirala, gdje su bili prinuđeni da preduzimaju mjere prinudne naplate i razmotre mogućnost pokretanja stečajnog postupka.

“Kako su se ova preduzeća obavezala da sprovedu planove reorganizacije i smanje broj zaposlenih u cilju servisiranja obaveza, očekujem da će uspostaviti dugoročnu dinamiku redovnog plaćanja poreza”, naveo je Mugoša.

Opštine sa lokalnim preduzećima i javnim ustanovama predstavljaju, kako je dodao, kategoriju poreskih obveznika kojima se posebno bave.

“Svjesni smo da se radi o preduzećima koja su od vitalnog značaja za funkcionisanje lokalne samouprave i da su u direktnoj funkciji građana, ali i u ovoj kategoriji obveznika moramo uspostaviti veći stepen poreske discipline”, smatra Mugoša.

Glavni grad, te opštine Tivat, Herceg Novi, Kotor, Plužine, Gusinje i Petnjica koje nijesu ni ušle u reprorgam 2015, kao i opštine Nikšić, Budva i Bar koje su u reprogramu od 2015. i redovno servisiraju sve dospjele repogramirane i tekuće obaveze.

“Poreski dug u prošloj godini je smanjen 20 miliona EUR. Imajući u vidu da će ove godine biti riješeno pitanje poreskih obaveza Montenegro Airlinesa (MA), te da se nastavlja naplata obaveza kroz reprogram i primjena svih zakonom propisanih mjera za naplatu, očekujem da će dospjeli poreski dug nastaviti trend smanjenja”, zaključio je Mugoša.

Najčitanije