11 C
Podgorica
October 27, 2020.
Naslovnica MINA Business Održali sastanak na temu elektronske fiskalizacije

Održali sastanak na temu elektronske fiskalizacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Eventualne nejasnoće u nedavno objavljenoj dokumentaciji u vezi sa projektom elektronske fiskalizacije, kao i mogući izazovi koje one imaju na izradu rješenja za tržište bile su teme sastanka predstavnika Poreske uprave (PU) i ICT zajednice.

Iz PU je saopšteno da je Privredna komora (PKCG), u saradnji sa Poreskom upravom i rukovodstvom projekta elektronske fiskalizacije organizovala danas sastanak na temu tehničkih aspekata njegove implementacije.

PU je nedavno objavila Funkcionalnu i Tehničku specifikaciju projekta na osnovu kojih će ICT kompanije i stručnjaci biti u prilici da tržištu ponude tehnička rješenja koja ispunjavaju preduslove za omogućavanje fiskalnog servisa, odnosno praktičnu primjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i implementaciju projekta elektronske fiskalizacije.

“Sastanak je bio prilika da predstavnici PU i projektnog tima izvođača projekta sa predstavnicima Udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija razmotre eventualne nejasnoće u pomenutoj dokumentaciji, kao i moguće izazove koje isti imaju na izradi rješenja za tržište”, navodi se u saopštenju.

Sastanak je dio aktivnosti PU na upoznavanju poreskih obveznika, ICT kompanija i ostalih stejkholdera sa projektom elektronske fiskalizacije, kako bi se omogućila njihova blagovremena i potpuna priprema za početak primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga od 1. januara naredne godine.

“Do tada i sistem PU i sistemi poreskih obveznika treba da ispune sve neophodne preduslove za vršenje elektronskog servisa, odnosno automatski prenos podataka o izvršenim transakcijama”, rekli su iz PU.

Projekat elektronske fiskalizacije se sprovodi kao četvrta komponenta projekta Reforma poreske administracije, finansiran je kroz zajam Svjetske banke i ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije i unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Najčitanije