fbpx
NaslovnicaGlavna vijestFinansijski sistem do sada pokazao stabilnost

Finansijski sistem do sada pokazao stabilnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Finansijski sistem u Crnoj Gori do sada je pokazao svoju stabilnost, ali porast ekonomske aktivnosti i investicija presudno utiče na dinamiku prevazilaženja posljedica krize izazvane pandemijom.

To je ocijenjeno tokom video razgovora predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića sa izvršnim direktorom i članom borda direktora Svjetske banke Koenom Davidsom i izvršnim direktorom i članom borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Paulom Hilbersom.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, razmijenili mišljenja o aktuelnim ekonomskim i političkim zbivanjima u Crnoj Gori.

„Razgovarano je oko projekata i iskustava koje ove dvije međunarodne finansijske institucije realizuju ili pripremaju u zemljama koje se bore sa posljedicama pandemije“, kaže se u saopštenju.

Davids je, kako se navodi, upoznao Đukanovića sa procesom izrade nove strategije Svjetske banke za Crnu Goru i projekcijama ekonomskog oporavka, a Hilbers je istakao značaj procesa imunizacije, uz očekivanje da će ekonomski oporavak biti brz.

Đukanović je, govoreći o održivosti javnih finansija, potvrdio sagovornicima da Crna Gora na vrijeme i u cjelosti izmiruje obaveze prema svim povjeriocima.

„Zaključeno je da je finansijski sistem u Crnoj Gori do sada pokazao svoju stabilnost, ali i da porast ekonomske aktivnosti i investicija presudno utiče na dinamiku prevazilaženja posljedica krize izazvane pandemijom, te da ukupne ekonomske politike moraju biti usmjerene ka strateški važnim sektorima za Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

U ovom procesu, kako se dodaje, Crna Gora može očekivati podršku Svjetske banke i MMF-a.

Najčitanije