fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa EPCG zainteresovane velike kompanije iz EU, SAD i Kine

Za EPCG zainteresovane velike kompanije iz EU, SAD i Kine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za kupovinu akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) intenzivna su interesovanja investitora, velikih kompanija iz zemalja Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država, Kine, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

U intervjuu Pobjedi Sekulić je ocijenila da to dovoljno govori o aktraktivnosti investiranja u EPCG i potencijalu sa kojim raspolaže i ukazala da takvo interesovanje znači i veću obavezu sa aspekta izbora novog strateškog partnera.

”Već sad mogu da najavim da ćemo tražiti partnera sposobnog da EPCG učini većom i profitabilnijom kompanijom, koja je generator velikih investicionih ciklusa koji će dovesti do izgradnje novih proizvodnih objekata”, rekla je Sekulić.

Prema njenim riječima, crnogorskoj ekonomiji ne treba kupac EPCG, već strateški partner sa kojim će crnogorska energetska kompnaija moći da raste, razvija se, povećava svoju konkurentnost i efikasnost.

”Podjednako je iluzorno očekivati da se od prodaje EPCG mogu ostvariti enormni prihodi, kao i da se u dominantnom državnom vlasništvu ona može razvijati na moderan i održiv način. EPCG ima dva vanserijska proizvodna objekta i najbolji pregled razvojnih potencijala u zemlji, ali valorizacija oba ta segmenta podrazumijeva otvorenost za savremene prakse i iskustva”, poručila je Sekulić.

Govoreći o realizaciji put-opcije iz EPCG italijanske kompanije A2A, Sekulić je podsjetila da su ove godine realizovane dvije rate kojima je država postala vlasnik 70 odsto akcija.

”EPCG je privremeno preuzela deset odsto sopstvenih akcija, čime je udio A2A sveden na oko 19 odsto. Već u narednih šest mjeseci postupak izlaska A2A iz EPCG biće u potpunosti okončan, ponavljanjem postupaka iz ove godine”, rekla je Sekulić i dodala da je Crna Gora vratila svoj udio u EPCG, za koji je A2A 2009. godine unijela oko 450 miliona EUR.

Na pitanje o planovima Vlade što se tiče iskorišćenosti hidropotencijala crnogorskih rijeka, ministarka je navela da intenzivno rade na pripremi dokumentacije koja će biti osnova za raspisivanje tendera za izgradnju elektrana.

Sekulić je predočila da se raspisivanje tendera za Hidroelektranu (HE) Komarnica može očekivati krajem naredne godine, a za izgradnju HE na Morači očekivanja su da se počne izrada neophodnih dokumenata kao pripreme za raspisivanje novog tendera.

Govoreći o planovima za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, navela je da je u cilju dostavljanja konačnog modernog tehničkog rješenja formiran radni tim koji bi trebao da početkom naredne godine prezentuje konačan predlog po pitanju tog projekta.

Sekulić je ukazala da su za TE Pljevlja preduzeli konkretne korake, paralelno, u dva ”kolosijeka”, od kojih prvi podrazumijeva ekološku rekonstrukciju postojećeg bloka koji će omogućiti rad tog energetskog objekta po najsavremenijim ekološkim standardima.

Prema riječima Sekulić, Crnoj Gori su neophodni novi, veliki proizvodni objekti i nema razloga razvojne šanse tretirati sa dozom isključivosti.

”Ako nije trenutak u kojem se može lako obezbijediti finansiranje proizvodnje na ugalj, a sa druge strane se nameću prilike za zatvaranje finansijskih konstrukcija za sve vidove proizvodnje iz obnovljivih izvora, to ne znači odustajanje. Nema razloga da projekat vjetrolektrane na Gvozdu, HE Komarnica ili Kruševo, ako se i za nju pokaže opravdanost čekaju, dok se pitanje uglja ne razriješi”, rekla je Sekulić.

Upitana da li je optimista po pitanju količina nafte i gasa u podmorju Crne Gore, rekla je da sva istraživanja pokazuju da ne postoji bojazan da se nafta neće pronaći i da se prva naftna bušotina može očekivati do kraja naredne godine.

Govoreći o projektu energetskog povezivanja Crne Gore i Italije, Sekulić je kazala da se komercijalna upotreba podmorskog kabla, odnosno tranzit električne energije između Balkana i EU, putem prenosnih sistema Crne Gore i Italije, očekuje početkom druge polovine naredne godine.

”Benefiti od ovog projekta za našu državu nijesu zanemarljivi. Na ovaj način dobićemo poboljšanu prenosnu mrežu, sigurniji energetski sistem, naročito na Primorju, a to će značajno uticati i na crnogorski turizam. Ovo će neminovno podstaći investitore iz energetskog sektora da ulažu u CG”, ocijenila je Sekulić.

Ministarka je najavila da će i u narednoj godini Ministarstvo ekonomije nastaviti sa državnim podsticajima i podršci biznis zajednici kroz Program za unapređenje konkurentnosti privrede koji će sadržati deset programskih linija, a ukupno opredijeljena sredstva za narednu godinu iznose 1,63 miliona EUR.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije