fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada osniva preduzeće za upravljanje šumama

Vlada osniva preduzeće za upravljanje šumama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će do kraja ove godine osnovati novo preduzeće koje će u ime države upravljati šumama u njenom vlasništvu, navodi se u Reviziji strategije razvoja šuma i šumarstva do 2023.

Dokumentom, koji je usvojen na prošlosedmičnoj sjednici Vlade, definisano je da će buduće društvo s ograničenom odgovornošću gazdovati šumama u državnom vlastništvu, što podrazumijeva izradu izvođačkih projekata i prodaju drveta, te gradnju, prenose Dnevne novine.

U privatnim šumama preduzeće će obavljati stručne poslove, uključujući čuvanje od požara i izdavanje uvjerenja o porijeklu drvnih proizvoda. Uprava za šume će se baviti propisima, planovima, inventurom šuma i planovima za njihov razvoj, te inspekcijskim nadzorom.

Prema preporukama Vlade, novi strateški dokument definiše redukciju broja strateških mjera i aktivnosti, napuštanje modela koncesija za korišćenje državnih šuma, te prodaju drvnih sortimenata, umjesto drveta na panju, na šumskim stovarištima.

Takođe su predloženi novi mehanizmi prodaje putem Berze drveta i završetak operativnog informacionog sistema. Da bi se ostvarili ovi ciljevi, nužno je na godišnjem nivou investirati u šume oko 11 miliona EUR, od čega najviše za aktivnosti šumarske uprave 6,58 miliona, zatim za uzgoj, pošumljavanje, zaštitu i tehničke mjere 3,93 miliona, a za podsticanje privatnika oko 490 hiljada EUR godišnje.

“Pored toga, posebnu pažnju treba posvetiti razvoju sektora otkupa i prerade šumskog voća, gljiva, ljekobilja i etarskog ulja. Prema procjenama, godišnje se iz Crne Gore izveze pet miliona EUR ove sirovine”, navodi se u dokumentu.

Ograničavanjem godišnje sječe na 800 hiljada kubnih metara četinara i lišćara, procjenjuje se, drvna industrija bi mogla za 12 mjeseci da dostigne uvećanje proizvoda do 300 EUR po kubiku, što bi prihode ovom sektoru povećalo 60 miliona EUR.

Projektovana finansijska sredstava za realizaciju revidirane strategije u narednoj i 2020. godini iznosi 12,2 miliona EUR.

Analizom aktivnosti, zaključeno je da do sada nije realizovano čak 55 odsto plana, jer je strategija za prve tri godine imala preambiciozne zahtjeve za manjak finansijskih sredstava i kadra kapaciteta.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije