fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryU prvom kvartalu prenijeto preko dvije hiljade brojeva

U prvom kvartalu prenijeto preko dvije hiljade brojeva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uslugu prenosivosti broja je u prvom kvartalu iskoristila 2,21 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su agenciji Mina-business kazali da je u fiksnoj mreži, u periodu od januara do kraja marta, prenijeto 575 brojeva, a u mobilnoj 1,64 hiljade.

“Najviše korisnika je došlo u fiksnu mrežu M:tela: 437, u Telemach 109, u Crnogorski Telekom 23, a u mrežu Telenora šest brojeva”, precizirali su iz EKIP-a.

Najviše korisnika je otišlo iz fiksne mreže Telekoma 535, iz M:tela i Telemacha po 17 brojeva, i iz mreže Telenora šest brojeva.

Kod prenosa brojeva između mobilnih mreža u toku prvog kvartala, najviše brojeva je prenešeno u mrežu M:tela 892, zatim u Telekom 469, dok je u mobilnu mrežu Telenora prenijeto 278 brojeva.

Najviše korisnika je prešlo iz mobilne mreže Telekoma 704, potom iz Telenora 677, a najmanje iz mobilne mreže M:tela 258.

Iz EKIP-a su podsjetili da se usluga prenosivosti telefonskih brojeva pruža od 1. decembra 2011. godine i da je do 31. marta ukupno prenijeto 47,72 hiljade brojeva.

Od toga, 12,21 hiljada brojeva u fiksnim i 35,51 hiljada brojeva u mobilnim mrežama.

„U fiksnim mrežama, najviše brojeva je prenešeno u mrežu M:tela 7,1 hiljada, potom u Telemach 3,2 hiljade, u Telenor 1,8 hiljada, a u mrežu Telekoma 104 broja“, rekli su iz EKIP-a.

U mobilnim mrežama, najviše je prenešeno u mrežu M:tela 15,3 hiljade brojeva, zatim u Telekom 13,02 hiljade, dok je u Telenor ukupno prenijeto 7,19 hiljada brojeva.

Najviše korisnika je otišlo iz Telenora 17,97 hiljada, potom iz Telekoma 11,55 hiljada, a najmanje iz M:tela šest hiljada.

Prenosivost broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da zadrži telefonski broj pri promjeni operatora.

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

Ukupno vrijeme za prenos broja je tri radna dana.

Pretplatnik koji želi da prenese telefonski broj podnosi zahtjev za prenos broja kod operatora kod koga prelazi i to se smatra zahtjevom za raskid ugovora sa operatorom sa kojim pretplatnik ima ugovor.

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od posljednjeg prenosa.

Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, pretplatnik može da podnese prigovor EKIP-u.

Usluga prenosivosti telefonskih brojeva uspješno je implementirana i konstantno se radi na njenom unaprjeđenju.

Tu uslugu koristi sve veći broj korisnika i kao takva, kroz pospješivanje konkurencije, krajnjim korisnicima obezbjeđuje mogućnost promjene korisničkog paketa shodno njegovim potrebama uz zadržavanje svog telefonskog broja.

Najčitanije