fbpx
NaslovnicaGlavna vijestTrajekt Telamon platili 3,2 miliona EUR

Trajekt Telamon platili 3,2 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom kupilo je u Grčkoj od kompanije Karaiskakis Shipping Company veliki trajekt Telamon za 3,2 miliona EUR, četvrti u floti državne firme, pišu Vijesti.

To pokazuje to dokumentacija koja je objavljena na centralnom portalu elektronskih javnih nabavki Crne Gore, a informacije je za podgorički list zvanično potvrdio i direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj.

Tender za nabavku je raspisan 3. maja. Riječ je o pregovaračkom postupku bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje zbog razloga hitnosti nabavke trajekta. Procijenjena vrijednost nakon ispitivanja tržišta je bila 3,4 miliona, a trajekt je kupljen za 3,2 miliona.

Mikijelj je objasnio da je javna nabavka trebalo da odgovara liniji Kamenari-Lepetane, a pošto državna firma u prethodnom periodu nije imala slične ugovore, istraženo je tržište tako što su od potencijalnih učesnika prikupili podatke radi bližeg određivanje predmeta javne nabavke, njegove dostupnosti i cijene.

“Procijenjena vrijednost zasnovana je na informacijama i podacima dobijenih istraživanjem tržišta, u skladu sa članom 85 Zakona o javnim nabavkama i Pravilnikom o metodologiji za procjenu vrijednosti predmeta javne nabavke. Shodno zaključku Vlade od 10. aprila, Morsko dobro počelo je proceduru javne nabavke sprovođenja pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje”, objasnio je Mikijelj, dodajući da je novac za kupovinu obezbijeđen iz budžeta kompanije.

On je rekao da se procijena vrijednosti zasnivala i na mišljenju nezavisnih procjenitelja iz zemlje i inostranstva, kao i dostavljenih ponuda za trajekte sličnih karakteristika.

“Nakon dostavljanja tenderske dokumentacije za sprovođenje pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje, uvažavajući razloge hitnosti za nabavku trajekta ponuđač je 3. maja dostavio inicijalnu ponudu putem elektronskog sistema javnih nabavki, a nakon pregovora konačnu ponudu. Ugovor je potpisan 19. maja, u skladu sa članom 149 Zakona o javnim nabavkama sa Karaiskakis Shipping Company, čija kupoprodajna cijena iznosi 3,2 miliona EUR”, precizirao je Mikijelj.

Prema njegovim riječima, cijena je sa procijenjenih 3,4 miliona smanjena na 3,2 miliona uvažavajući činjenicu da je mjesto isporuke Grčka, što je državnoj kompaniji dalo mogućnost da u pregovorima traži manju cijenu.

On je kazao da je u ugovoru navedeno da će brod biti isporučen i preuzet u sigurno plutajućem stanju na bezbjednom i pristupačnom vezu na grčkom ostrvu Salamis i da je očekivano vrijeme isporuke između 22. maja i 5. juna ove godine, ali da se ona može produžiti izmjenom ugovora u slučaju da postoje opravdani razlozi uzrokovani okolnostima svojstvenim pomorskoj plovidbi.

Mikijelj je rekao da je Telamon proizveden 2000. godine, da je riječ o modernom trajektu koji će podići nivo usluge sa aspekta sigurnosti i bezbjednosti putnika, usklađen sa evropskim standardima u smislu fizičke odvojenosti putnika, sa posebno izdvojenim restoranskim prostorom u gornjem dijelu plovila, što je standard u Evropskoj uniji (EU) i za kraće relacije.

“Stvarni kapacitet je 102 putnička vozila, a koristeći naš način slaganja zbog brzine ukrcaja i iskrcaja, riječ je o kapacitetu 90 putničkih vozila. Trajekt može da prihvata znatno veći broj vozila nego što su to do sada bili kapaciteti naše flote, a njegovom upotrebom će se smanjiti gužve u toku turističke sezone koje se stvaraju na pristaništima Kamenari-Lepetane”, poručio je Mikijelj.

On je najavio složeni postupak dovođenja broda iz Grčke i moli javnost da ima razumijevanja da kompanija i pored svih komercijalnih pritisaka ne smije dovesti u opasnost niti posadu niti sigurnost broda.

U kupoprodajnom ugovoru je navedeno da je Morsko dobro pregledalo Telamon 23. aprila u Pireju, te da će brod novom vlasniku biti predat između 22. maja i 5. juna, zavisno od toga koliko će vremena Grcima biti potrebno da završe administrativnu proceduru ispisa Telamona iz njihovog registra, kako bi brod pod novim imenom mogao biti upisan u crnogorski registar.

Nakon preuzimanja broda na ostrvu Salamis, Morsko dobro po kupoprodajnom ugovoru ima opciju da angažuje dosadašnjeg vlasnika Telemona da brod preveze do Crne Gore, o čemu će biti zaključen aneks ugovora.

Ako bude odlučeno da se Telamon tegli do Crne Gore, umjesto da ovaj brod do Boke doplovi na sopstveni pogon, ti dodatni troškovi pašće na teret Morskog dobra.

Ugovorom je definisano i da državna kompanija Grcima plati i sve zalihe goriva, maziva i hidrauličnih ulja koje na trajektu budu u momentu primopredaje broda.

U floti Morskog dobra još su dva iznajmljena trajekta Vasilije i Igalo i kupljeni trajekt 30. avgust.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije