fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetske berze porasle petu sedmicu zaredom

Svjetske berze porasle petu sedmicu zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama porasle su petu sedmicu zaredom, dok ulagači procjenjuju kada će centralne banke zapadnih zemalja početi da smanjuju kamate, s obzirom na to da inflacija popušta.

Na Wall Streetu je Dow Jones skočio 2,4 odsto na 36.245 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,8 odsto na 4.594 poena, a Nasdaq indeks 0,5 odsto na 14.305 bodova, prenosi Hina.

U novembru su ti indeksi snažno porasli i tako nadoknadili sve gubitke od prethodna tri mjeseca, pa je početkom decembra S&P 500 dostigao najvišu vrijednost u ovoj godini.

To se zahvaljuje slabljenju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zbog čega su ulagači uvjereni da je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

Uz to, američka privreda stabilno raste, pa se procjenjuje da će izbjeći recesiju, uprkos oštrom povećanju kamata Fed-a u posljednjih godinu i po.

Ulagači posljednjih dana pažljivo prate poruke čelnika Fed-a, iz kojih se može zaključiti da je centralna banka vjerovatno završila ciklus povećanja kamata.

Zbog toga tržište sada najviše pokreću procjene kada bi Fed mogao da počne da smanjuje kamate.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi to mogao učiniti već u martu, dok oni realniji to očekuju polovinom naredne godine.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 odsto na 7.529 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,3 odsto na 16.397 poena, a pariski CAC 0,7 posto, na 7.346 bodova.

Na berzama vlada dobro raspoloženje od kada je u četvrtak prva procjena Eurostata pokazala da je inflacija u eurozoni u novembru skliznula na 2,4 odsto, najniži novo od polovine 2021. godine.

To je podržalo tezu da je Evropska centralna banka (ECB) završila ciklus povećanja kamata i da se uskoro može očekivati smanjenje kamatnih stopa, s obzirom da ekonomija eurozone slabi.

Premda čelnici ECB-a poručuju da je još prerano o tome razgovarati, na tržištu se špekuliše da bi prvo smanjenje kamata moglo uslijediti već u aprilu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije