fbpx
25.7 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessSvi moraju biti jednaki pred zakonom

Svi moraju biti jednaki pred zakonom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odlaganje primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga ili eventualno izuzimanje bilo koje djelatnosti iz njegove primjene nije moguće, saopštili su državni sekretari Ministarstva finansija i socijalnog staranja, na sastanku sa predstavnicima taksi udruženja.

“Zakoni ove države moraju biti isti prema svima. Ustav jasno propisuje da su svi jednaki pred zakonom i od tog načela nema odstupanja“, poručili su državni sekretari u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Oni su zajedno sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja i Uprave prihoda i carina održali danas sastanak sa predstavnicima Unije poslodavaca i više odgovornih poreskih obveznika-taksi udruženja, kako bi razgovarali o primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Iz Ministarstva je saopšteno da je cilj sastanka bio pronalazak rješenja koje će dovesti do značajnog suzbijanja nelojalne konkurencije, koja postoji između različitih pružaoca usluga prevoza u drumskom saobraćaju.

Sagovornici su saglasni da je neophodno obezbijediti punu primjenu zakonskih rješenja, sa posebnim akcentom na Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, jer to predstavlja, u ovom trenutku razvoja crnogorske ekonomije i sistema, optimalni način za snažnije suzbijanje sive ekonomije.

„Predstavnici Vlade istakli su značaj elektronskog evidentiranja prihoda za sve poreske obveznike u Crnoj Gori i naveli da je, tamo gdje za to postoji prostor, potrebno svesti uticaj ljudskog faktora u decenijskim pokušajima izbjegavanja evidencije prometa na minimum. Imajući to u vidu, dogovoreno je da se pronađe rješenje da taksimetri budu automatski povezani sa uređajem za elektronsko evidentiranje prihoda“, navodi se u saopštenju.

Takođe, ocijenjeno je da je neophodno sprovoditi znatno rigoroznije inspekcijske kontrole u ovoj djelatnosti, kao i unaprjeđivati regulatorni okvir iz sfere drumskog saobraćaja, da se nelojalna konkurencija svede na slučajnost.

„Nastavak sastanka, na kom će se razgovarati o konkretnim koracima koje je potrebno preduzeti da bi se ovo pitanje i pravno riješilo, održaće se naredne sedmice“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije