fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSvi da ulože napor da se autoput što prije pusti u funkciju

Svi da ulože napor da se autoput što prije pusti u funkciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je danas da svi, od kompanija do posljenjeg pojedinca uključenog u izgradnju autoputa, treba da ulože napor da se taj projekat što prije pusti u funkciju.

Iz kabineta predsjednika Vlade, saopšteno je da su Bojanić, premijer Zdravko Krivokapić i kineski ambasador u Crnoj Gori Liu Đin, obišli završne radove na prioritetnoj dionici auto-puta Smokovac-Mateševo.

„Ova Vlada je naslijedila ovaj projekat i bez obzira na to šta mi mislili i kako i na koji način i kada je ugovaran i projektovan autoput, nismo tražili alibi u tome, nego smo od prvog dana učinili sve što je u našoj moći da privedemo kraju ovaj projekat”, rekao je Bojanić.

On je kazao da su potpuno svjesni i da uvažavaju svu težinu samog projekta i izvođenja i da smatraju da jeste bilo propusta, objektivnih ili subjektivnih.

“Sad u ovom momentu nije ni važno, i ja se pridružujem zajedničkom apelu svih nas ovdje, da uložimo još dodatan napor da damo maksimum, svi, od svih kompanija, do zadnjeg pojedinca uključenog u ovaj projekat, da ga što prije pustimo u funkciju”, rekao je Bojanić.

Bojanić je naveo da će paralelno sa tim, samo Ministarstvo i Vlada sa eksternom pomoći, svakako raditi reviziju svega i potpuno do kraja utvrditi svačiju odgovornost u cijelom ovom projektu.

On je kazao da su svi, od izvođača, nadzora i svih radnika imali partnera u ovoj Vladi i u Ministarstvu.

“I da pokažu i oni tu odgovornost kakvu smo mi pokazali prema njima, uvažavajući sve njihove zahtjeve, ali da daju i jedan dodatan napor, maksimum svoga angažovanja, da što prije stavimo ovaj put u funkciju. Nismo daleko i da ubrzamo te završne radove koji su još ostali“, rekao je Bojanić.

Krivokapić je kazao da postoji nezadovoljstvo Vlade sa realizacijom projekta autoputa.

On je dodao da je Vlada uradila sve što je do njih i da su iskazali dobru volju i permanerntno pratili stanje koje se dešava sa izvođenjem radova.

“I u ovom trenutku konstatujemo da su građevinski radovi završeni, osim nekih „finih ruku“, a moje iskustvio, sa stanovišta samo domaćinskog odnosa kaže, da nekada te „fine ruke“ traju nekada više nego ove koje su glavne”, rekao je Krivokapić.

Kako je doda, 30 odsto elektromašinskih instalacija nije završeno i da će imati jedan probni period za koji, prema njegovim riječima, svi kažu da će trajati malo duže nego što treba.

“Ja mislim da građani od nas očekuju da će ovaj autoput da bude u dijelu probnog, eksperimentalnog, kako hoćete, pušten u rad bar tokom ove zimske sezone”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da zna sve razloge, ali da je upozoravao da ne postoji više nikakav izgovor da bi ono što je njihova obaveza odradili blagovremeno.

“Bio sam iznenađen saznanjem, jer je to u mojoj struci prosto nemoguće, da imate mašinu za koju niko nije napravio projekat održavanja te mašine. Znači, ovaj dan govori o tome koliko je bitno blagovremeno i kvalitetno održavanje autoputa”, kazao je Krivokapić.

On je upitao zašto će autoput, a da ne može da se ide njim kada nema definisanog održavanja.

Kako je kazao, ne razumije ko je dao takav projektni zadatak i da do danas nema ni rješenja za to.

“Svi se pravdamo da je krivica kod nekog drugog. Krivica je kod svih nas. I ovi koji su iz Vlade permamnetno pratili i brižili od maja mjeseca da projekat bude u ovakvom stanju danas”, istakao je Krivokapić.

Krivokapić je ocijenio da je došlo vrijeme da se jasno definiše odgovornost za ono što je neko uradio, ili nije uradio.

“I neka pravni eksperti nađu načina da kažu da je ovaj autoput manje bezbjedan od puta kanjonom Morače i ja to prihvatam. Ali ne prihvatam da bilo ko strada više kanjonom Morače”, rekao je Krivokapić

Kako je kazao, jedan život više vrijedi od pravnih akata i nekoordinacije koja je bila vidljiva na svakom koraku.

Krivokapić je rekao da su sve komisije koje su radile, radile i trebalo je da završe svoj posao u skladu sa onim za šta su dobijale novac.

“Ovdje je bilo dovoljno prostora i svi su nagrađivani, a ne možemo danas da kažemo građanima ono što očekuju”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da ga kao građanina i premijera interesuje da ovu zimsku turističku sezonu obezbijede sa svim mogućim.

On je rekao da od maja prolazi autoputem i da svaki put konstatuje da nema dovoljno radnika, da nema dovoljno angažovanja, da mašine stoje pored puta.

“Taj nerad koji je izgleda crnogorski manir, više ne može da bude i opravdanje za ono što je najbitnije, a to je da se ni Skadar na Bojani nije radio koliko ovaj put”, dodao je Krivokapić.

Krivokapić je istakao da je danas saznajo da je najviša tačka viša nekoliko desetina metara u odnosu na Željezničku stanicu u Kolašinu.

“Ne mogu da shvatim da je neko tako projektovao da biva viša tačka auto-puta, u odnosu na Stanicu u Kolašinu. Nisam stručnjak iz te oblasti, ali mogu da zaključim kao što su nekada stari pravili put, puštajući magarca da on napravi putanju”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da neko mora da snosi odgovornost za to i da će insistirati na odgovornosti, pa makar ga sjutra ili preksjutra smijenili.

Kako je dodao, to ge ne inetresuje, već ga interesuje da se ono što se započne, završi na korist građana.

“Nađite rješenje kako građanin da bude zadovoljan, makar putovao jednom stranom puta kao mi danas. Jer to je sigurno bezbjednije, nego ići kanjonom Morače zimi”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, autoput je pripreman da bude kvalitetan, bezbjedan i da bude najkraća veza, da bi uštedjeli vrijeme.

“Mi nijesmo uspjeli da nađemo odgovore, nego svi krive jedan drugoga. Prebacujemo odgovrnost sa izvođača na podizvođača, sa nadzora na Monteput, sa Monteputa na ne znam koga. Onda ministar kapitalnih investicija pokušava, od prvog zadatka na ovom putu, da bude dorastao prebacivanju krivice”, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je pozvao da se radi zajedno, sinhronizovano i da se dozvoli građanima da uživaju i skrate vrijeme putovanja, da budu bezbjedni, sigurni i da mogu doći od jedne do druge lokacije za vrijeme koje je predviđeno.

“Smanjite brzine, uvedite patrole, kažnjavajte ukoliko neko pogriješi, napravite video-nadzore kao svuda po svijetu. Neka vozačima dolaze kazne na kućnu adresu, ali ovo više ne može ovako. Ovo je nedopustivo”, rekao je Krivokapić.

On je poručio da je put zajedništva jedini put.

“Angažujte se, nađite načina, angažujte advokate, pravnike, kao što znate kada tražite vaša prava. Sve smo obezbijedili, i nadzoru, i izvođaču i svim drugima”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je pozvao da se se zajedničkim djelovanjem obezbijedi ono što se od njih očekuje.

On je upitao zašto su dogovarali da će to biti 30. novembra.

“Da bi se igrali? Zato što je neko rekao da to može! E, pa dokažite da to može, imate još mjesec i da se vidimo 15. ovdje u punoj sali radnika koji će ovdje da rade. Koji će da prate ono što se dešava na auto- putu”, naveo je Krivokapić.

Đin je istakao da mu je drago da se svjedoči završetku građevinskih radova na prioritetnoj dionici autoputa.

On je kazao da se moraju ubrzati ostali radovi, jer je ovaj projekat autoputa jako važan.

“Ovo je kao put prijateljstva, jer Crna Gora i Kina imaju tradicionalno prijateljstvo, za šta je autoput konkretan dokaz i značaj autoputa je za ekonomski razvoj Crne Gore jako veliki”, rekao je Đin.

Đin je ocijenio da je ovaj put, kao put saradnje, jer je vodeći projekat i važan rezultat dvije države u okviru Inicijative „Pojas i put“ i saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

“Smatram da su u ovom procesu obje Vlade iz dvije države uložile velike napore u tom cilju i pokazale su spremnost za prijateljsku saradnju”, rekao je Đin.

On je ocijenio da je autoput jako važan za ekonomski razvoj i regionalnu povezanost i dobar temelj za buduću saradnju u više oblasti.
Đin je kazao da je, koliko zna, ovaj projekat među tri najteža projekata kompanije CRBC u inostranstvu.

Prema njegovim riječima, kineski radnici su prevazilazili teškoće sa kojima se nikada nijesu susreli u građevinarstvu u Kini i dobro su sarađivali sa crnogorskim kolegama.

“Želim da ukažem poštovanje svim radnicima iz Kine i Crne Gore na doprinosu i prijateljskoj saradnji između dvije zemlje, kao i izgradnji infrastrukture Crne Gore“, dodao je Đin.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije