fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkok američkih zaliha spustio cijene nafte ispod 79 USD

Skok američkih zaliha spustio cijene nafte ispod 79 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 79 USD budući da je trgovce zabrinuo snažan rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nadovezavši se na procjene o slaboj potražnji u Kini.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila niža 2,6 USD nego na zatvaranju trgovine u srijedu i iznosila je 78,58 USD. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, kliznuvši na 74,01 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je zabrinuo rast zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, 3,6 miliona barela, prema podacima vlade u Vašingtonu, puno snažniji nego što su analitičari očekivali.

Proizvodnja se zadržala na rekordnih 13,2 miliona barela dnevno.

Pad cijena sirove nafte u suprotnosti je s procjenama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC-a) i Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje su prognozirale tijesno snabdjevanje u četvrtom tromjesečju, primjećuje Tamas Varga iz PVM-a.

Kineska ekonomska aktivnost porasla je u oktobru, a rast prometa u maloprodaji nadmašio je očekivanja, ali analitičari predviđaju posustajanje prerade u rafinerijama zbog slabije potražnje za gorivom i nižih rafinerijskih marži.

“Cijene nafte trenutno padaju uprkos naizgled povoljnom okruženju, što navodi na zaključak da investitori jednostavno ne vjeruju procjenama o ‘rastu u četvrtom kvartalu’, a nijesu ih potkrijepili ni novi sedmični izvještaji američke vlade”, rekao je Varga.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 61 cent, na 84,86 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije