fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadulović dostavio amandmane na Predlog zakona o budžetu

Radulović dostavio amandmane na Predlog zakona o budžetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanik Pokreta za promjene (PzP), Branko Radulović, podnio je tri amandmana i predlog zaključaka na Predlog zakona o budžetu Crne Gore za narednu godinu, koji, kako je kazao, treba da predstavljaju dio nove ekonomske politike.

On je saopštio da, ukoliko se amandmani ne usvoje, već se od retrogradne i koruptivne ekonomije, koja je karakterisala prethodni režim, nastavi sa populističkim, hazardskim i nereformskim načinom vladanja, neće dobiti njegovu podršku za takav budžet.

“Predloženi amandmani i zaključci po meni treba da predstavljaju dio nove ekonomske politike, koja će produkovati velike održive investicije u energetici, saobraćaju i industriji, zatim značajno veću samodovoljnost u hrani i ekološku poljoprivredu, kao i formiranje neophodnih institucija za realizaciju toga”, rekao je Radulović.

Radulović je u prvom amandmanu predložio da se država u narednoj godini zaduži, kada se stvore neophodne zakonske i ostale pretpostavke, i za finansiranje izrade projektne dokumentacije, kroz kreditne aranžmane i na drugi način, za relizaciju kapitalnih projekata, u iznosu do 43 miliona EUR.

Zaduženje će biti za, između ostalog, Studiju održivog multimodularnog i intermodularnog transporta u Crnoj Gori, u iznosu do milion EUR, dovršetak izrade projektne dokumentacije za trasu brze saobraćajnice Sukobin – Debeli Brijeg, u iznosu do pet miliona EUR, kao i za dovršetak izrade projektne dokumentacije za trasu auto-puta Bar-Boljare, u iznosu do 15 miliona EUR.

Radulović je naveo da će se država u narednih šest godina, počev od naredne, kada se stvore neophodne zakonske i ostale pretpostavke, izdati garancije u ukupnom iznosu do 1,85 milijardi EUR.

Garancije će se dati za izgradnju hidroelektrana (HE) Komarnica, Piva II i Kruševo u iznosu do 1,2 milijarde, za izgradnju HE Boka /HE Sutorin u iznosu do 400 miliona EUR, za integraciju, restrukturiranje i modernizaciju Luke Bar, kao i otkup akcija tog preduzeća i vraćanje u državno vlasništvo Port of Adria u iznosu do 100 miliona EUR, kao i za modernizaciju i restrukturiranje Aerodroma Crne Gore u iznosu do 150 miliona EUR.

U drugom amandmanu se predviđa da će se država u narednoj godini zadužiti, kada se stvore neophodne zakonske i ostale pretpostavke, za potrebe finansiranja programa u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kojim će se u većoj mjeri postići samodovoljnost u hrani i unaprijediti ekološka poljoprivreda, u ukupnom iznosu od 35 miliona EUR.

Radulović je trećim amandmanom predložio da se izgradnji i rekonstrukciji objekata u oblasti nauke dodaje nova aktivnost odnosno projekat Institut za razvoj Crne Gore u iznosu od dva miliona EUR.

“Potrebna finansijska sredstva će se obezbijediti iz tekuće budžetske rezerve u iznosu od dva miliona EUR”, dodao je Radulović.

On smatra da je osnivanje Instituta za razvoj Crne Gore od najvećeg interesa za državu, a prostorno može biti lociran u zgradi zajedno sa Tehnološkim parkom, kao što je planirano u prethodnih desetak godina od kada je inicirao osnivanje te značajne institucije ili dogradnjom još jednog sprata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije