fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisan sporazum o prevozu putnika i tereta

Potpisan sporazum o prevozu putnika i tereta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici vlada Crne Gore i Bugarske potpisali su sporazum o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, koji uređuje odnose u oblasti prevoza na savremen način, olakšavajući protok robe i putnika i uklanjajući administrativne barijere.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, boravio je u posjeti Sofiji, tokom koje se sastao sa bugarskim ministrom saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacija, Rosenom Jeliazkovim.

Glavni cilj posjete bilo je potpisivanje sporazuma između vlada dvije države o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju.

„Tekst Nacrta sporazuma između dvije vlade je usaglašen tokom sastanka Mješovite komisije o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju u Sofiji, u septembru 2017. godine, kada je parafiran. Tokom sastanaka Mještovite komisije dogovorena je i liberalizacija bilateralnog i tranzitnog prevoza tereta pa je ovaj teret izuzet od režima dozvola“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Nurković i Jeliazkov su tokom bilateralnog sastanka razgovarali i o mogućnostima daljeg unaprjeđenja saradnje u oblastima pomorskog, željezničkog i vazdušnog saobraćaja.

Nurković je, vezano za oblast pomorskog saobraćaja, istakao značaj potpisivanja Sporazuma za priznavanje sertifikata pomoraca sa Bugarskom i drugim državama Evropske unije (EU) kako bi se crnogorskim pomorcima omogućilo da plove na brodovima tih zemalja.

Kada je riječ o željezničkom saobraćaju, predstavnici Vlade Bugarske podijelili su svoja iskustva u oblasti rehabilitacije željezničke pruge, kao i uspostavljanja operativnog sistema upravljanja investicijama i imovinom u tom sektoru.

„S obzirom na to da su Svjetska banka i Međunarodna finansijska institucija (IFC) uključene u proces davanja koncesija na aerodrome u Bugarskoj, dva ministra su razgovarala o dosadašnjem napretku vezanom za davanje koncesija za aerodrom u Sofiji, kao i pripremama za sličnu tendersku proceduru za aerodrom u Plovdivu“, navodi se u saopštenju.

Koncesija za aerodrom u Sofiji daje se na 35 godina, sa očekivanjem da će se obezbijediti bar 500 miliona EUR od koncesije, od čega je 280 miliona EUR avansna uplata.

Delegacija Vlade Bugarske je na sastanku predstavila svoje najnovije informacione sisteme za drumski saobraćaj.

„Ovi sistemi pružaju transparentiji i efikasniji rad administracije i u velikoj mjeri uklanjaju biznis barijere za privrednike“, rekli su iz Ministarstva.

Na sastanku je ocijenjeno da je značajno dalje konkretizovanje saradnje u oblasti drumskog i pomorskog saobraćaja.

Najčitanije