fbpx
29.9 C
Podgorica
August 8, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessPoljoprivreda, seoski turizam i drvoprerada razvojna šansa Petnjice

Poljoprivreda, seoski turizam i drvoprerada razvojna šansa Petnjice

Podgorica, (MINA – BUSSINES) – Poljoprivreda, uz razvoj seoskog turizma i valorizaciju drvoprerade, velika je razvojna šansa za Petnjicu, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, dodajući da će taj resor, u budućnosti nastaviti da pruža podršku kako bi se ti potencijali iskoristili.

Stijović je danas sa državnim sekratarom Nebojšom Veličkovićem i direktorom Direktorata za poljoprivredu Miroslavom Cimbaljevićem boravio u Petnjici, gdje je otvorio tradicionalni 21. sajam poljoprivredne i domaće radinosti.

Sajam se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva, opštine i Turističke organizcije Petnjica u saradnji sa mrežom nevladinih organizacija.

Stijović je rekao da su entuzijasti Petnjice, sa poljoprivrednim proizvođačima i uz pomoć lokalne samouprave uložili veliki napor da sajam, ne samo očuva tradiciju, već da iz godine u godinu bude na sve većem nivou.

On je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je poljoprivreda uz razvoj seoskog turizma, i valorizaciju hidro potencijala i drvoprerade velika razvojna šansa za Petnjicu i poručio te da će Ministarstvo u budućem periodu nastaviti da pruža podršku kako bi se ti potencijali iskoristili.

Stijović je, kako se navodi, posebno naglasio dobre primjere u stočarskoj i biljnoj proizvodnji u opštini, koji su uprkos suši i godini pandemije uložili napor i postigli značajne rezultate.

„Ministarstvo je imalo i imaće sluha za potrebe proizvođača u Petnjici. Pored implementacije redovnih agrobudžetskih mjera ministarstvo je ove godine uložilo značajna sredstva za infrastrukturu u ovoj opštini”, kazao je Stijović.

On je rekao da su dali obećenje i održali riječ.

“Ovo je samo početak, sa ovog mjesta želim da poručim poljoprivrednim proizvođačima da će u Ministarstvu imati stalnog i odgovornog partnera koji će imati sluha za njihove potrebe“, kazao je Stijović.

Agović je rekao da sajam traje već dvije decenije, čije izlagače i prijatelje Petnjica sa ponosom dočekuje.

On je, kako je saopšteno, uputio posebnu zahvalnost Stijoviću koji pruža snažnu podršku Opštini, naglasivši da su ispunjena sva zadata obećanja, i rekao da u Opština u kontinutitetu najbolju saradnju ostvaruje sa Ministarstvom.

“Ispunjeno je obećanje za 70.000 EUR koje je Ministarstvo opredijelilo za završetak vodovoda Murovsko vrelo. Dobili smo 30.000 EUR za pdoršku u razvoju infrastrukture. Imamo obećanje od ministra da će se naći rješenje za vodosnadbijevanje mještana u Javorovoj”, rekao je Agović.

Predsjednica organizacionog odbora Sabahate Novalić, rekla da je sajam pokazatelj da su crnogorska sela živa i da poljoprivredni proizvodi svojim kvalitetom daju šansu da poljoprivreda ide uzlaznom putanjom i da se pospješuje proizvodnja na bolji način.

Ona je, kako se navodi, istakla da organizatori čine ogromne napore da takvi sajmovi ne smiju biti ugašeni, jer su oni, kako je dodala, dobra prilika da za promociju i pronalaženje tržišta za proizvode pod sloganom “Zdravo sa sjevera” i “Dobro iz Crne Gore”.

Iz Ministarstva podsjećaju da tradicionalni 21. sajam drugu godinu međunarodnog karaktera i okuplja učesnike iz devet opština sa sjevera ali i učesnike iz centralnog i južnog dijela Crna Gore kao i brojne goste iz regiona.

Sajam je, kako su naveli, prodajnog i edukativnog karaktera.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

počinju Premijer liga, Bundesliga i Liga 1

Dečić pobijedio Budućnost

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Dečića pobijedili su večeras u Podgorici ekipu Budućnosti 2:0, u...