fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa i rast prometa

Pad indeksa i rast prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i rast promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa (MA) dobio zeleno svjetlo skupštindkog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 0,5 odsto na 790,93 poena, a MONEX 0,8 odsto na 11.532,3 boda.

Promet je iznosio 470 hiljada EUR i bio je skoro tri puta veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 65 transakcija, a najveći udio u njemu imale su akcije Hipotekarne banke.

Na berzi je ove sedmice prodato 280 subordinisanih akcija Hipotekarne banke za ukupno 280 hiljada EUR, odnosno hiljadu EUR po jednoj.

Banka je ove sedmice emitovala treću seriju suboordiniranih obveznica ukupno vrijednih osam miliona EUR, kroz zatvorenu ponudu unaprijed poznatim kupcima. Obveznice nose kamatnu stopu od pet odsto na godišnjem nivou, a dospijevaju u januaru 2026. godine.

Gubitke su na Montenegroberzi ove sedmice zabilježile akcije Crnogorskog Telekoma 2,2 odsto na 1,32 EUR, Jugopetrola 1,4 odsto na 10,92 EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 1,6 odsto na 61 cent.

Rasle su dionice Instituta „Simo Milošević“ 6,7 osto na 32 EUR i Elektroprivrede blago na 4,09 EUR. Akcije Hotelske grupe Budvanska rivijera i Luke Bar ostale su na prošlosedmičnom nivou od 6,38 EUR, odnosno 22,5 centi.

Trgovano je i akcijama Sveti Stefan hotela, Primorja i Montecarga, koje koštaju 3,4 EUR, odnosno 2,4 EUR i 59,9 centi.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je ove sedmice Skupštini da usvoji Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalne avio-kompanije MA, vrijedan 155 miliona EUR, koji je u parlamentarnu proceduru upućen po skraćenom postupku.

Predlogom se predviđa dokapitalizacija MA ulaganjem 155 miliona EUR u narednih šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj. Predloženim zakonom se, između ostalog, stvaraju osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje nacionalnog avio-prevoznika i shodno tome brojni pozitivni efekti po ukupnu ekonomiju.

Vlada je ove sedmice usvojila Informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta auto-puta Bar – Boljare, u kojoj je navedeno da je Kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation u ovoj godini, zaključno sa oktobrom, za izgradnju prioritetne dionice auto-puta isplaćeno 99,09 miliona EUR.

Izvođaču su u ovoj godini, zaključno sa oktobrom, odobreni radovi vrijedni 130,65 miliona EUR. Isplaćeno je 99,09 miliona EUR, s tim da su dodatno izvedeni radovi vrijedni oko 50 miliona EUR, ali još nijesu odobreni za plaćanje.

Skupština je u petak razmatrala Predlog zakona o radu, koji bi prema riječima predlagača, trebalo da na kvalitetniji način uredi odnose na tržištu rada, dok iz opozicije upozoravaju na mogućnost zloupotreba po pitanju jednostavnijih procedura za davanje otkaza zaposlenima.

Vlada je nakon više od tri godine rada na zakonskom rješenju, u novembru dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije na tekst zakona. To je, kako tvrde u Vladi, rezultat vrlo strpljivog i široko postavljenog socijalnog dijaloga socijalnih partnera, što je jedan od najvećih kvaliteta postignutih tokom rada na zakonu

Ministarstvo finansija je ove sedmice objavilo da je deficit budžeta za prvih deset mjeseci iznosio 35,4 miliona EUR ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je za 150,9 miliona EUR manje u odnosu na planirani.

Deficit budžeta je u periodu od januara do oktobra bio manji i u odnosu na isti prošlogodišnji period i to 17,6 miliona EUR, odnosno 33,2 odsto. Zabilježen je suficit tekuće budžetske potrošnje u iznosu od 139,1 milion EUR ili 2,9 odsto BDP-a, što ukazuje da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda.

Najčitanije