fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte

Pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 30 USD, pritisnute neočekivano velikim rastom američkih zaliha koji je potisnuo u drugi plan nadu u oporavak potražnje zbog ublažavanja mjera suzbijanja pandemije.

Na londonskom tržištu je cijena barela za isporuke u junu pala 85 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,12 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 51 cent nižoj cijeni, od 24,05 USD, prenosi SEEbiz.

Zbog mjera kojima vlade nastoje da suzbiju pandemiju koronavirusa potražnja za naftom potonula je u aprilu prema nekim procjenama minimalno 20 odsto, najviše u istoriji.

Vlade su u međuvremenu počele da ublažavaju mjere, što je probudilo nadu u oporavak potražnje, a tržišta dodatno ohrabruje koordinisano smanjenje snabdjevanja koje predvodi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Dogovoreno je smanjenje snabdjevanja za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno, što odgovara oko deset odsto ukupne potražnje u periodu prije pandemije. Sporazum je stupio na snagu 1. maja.

Optimizam na tržištima prigušio je objavljeni izvještaj Američkog instituta za naftu (API) koji je pokazao rast zaliha u prošloj sedmici 8,4 miliona barela, više nego što su analitičari očekivali.

“Govorimo o normalizaciji ponude i potražnje, ali dug je put još pred nama”, rekao je Lachlan Shaw iz Nacionalne banke Australije.

Nastavljeni rast zaliha podsjeća da snabdjevanje i dalje uveliko nadmašuje potražnju.

Trgovci sada čekaju zvaničnu potvrdu API-jevih brojki.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 21,44 USD, što znači da je skočila 3,08 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Dow Jones pao nakon pet dana rasta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks porastao,...