fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavljeni poziv najpravičniji do sada

Objavljeni poziv najpravičniji do sada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Javni poziv za dodjelu drveta u dubećem stanju, koji je očekivano izazvao burne reakcije drvoprerađivača, najpravičniji je do sada, a njegov primarni cilj je da zaštiti interes države, saopšteno je iz Uprave za šume.

Iz te institucije su poručili da su reakcije drvoprerađivača, koji su u srijedu organizovali protest ispred Uprave za šume, očekivane i da nemaju ništa protiv izražavanja nezadovoljstva mirnim protestima.

“Uprava za šume je otvorena za razvoj i unapređenje poslovne saradnje koja podrazumijeva obostrani razvoj i dobrobit za Upravu, državu i drvopreradu. Na sve ostale vrste uslovljavanja nećemo pozitivno odgovarati”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici 30 drvoprerađivača i dio njihovih radnika u srijedu su protestovali ispred Uprave za šume, nezadovoljni novim načinom prodaje drveta iz državnih šuma.

Iz Uprave su poručili da je prethodni način poslovanja donio više štete nego koristi, kao i da je, sa stanovišta struke, poražavajuća slika i stanje crnogorskih šuma, dok je korist države od ekonomske funkcije šuma gotovo nepostojeća.

„Ne može se graditi poslovni odnos ukoliko posmatramo samo interes drvoprerađivača. Zbog toga i imamo legitimno pravo da konstatujemo da je javni poziv najpravičniji do sada, sa primarnim ciljem da prvenstveno zaštiti interes države, što do sada nije bio slučaj“, kazali su iz Uprave za šume.

Oni su dodali da ukoliko se objektivno sagleda trenutna situacija u šumarskom sektoru i drvopreradi, činjenice i podaci ukazuju da je stanje i više nego tragično.

U Upravi smatraju da je poražavajući podatak da za deset mjeseci ove godine Crna Gora uvezla oko 26 miliona EUR proizvoda od drveta i preko 54 miliona EUR namještaja, a da je u istom periodu izvezla svega 29,46 miliona EUR proizvoda od drveta i samo 1,71 milion EUR namještaja.

Oni su poručili da neće dozvoliti besprizornu sječu šuma, koje će biti preprodavane i izvožene samo zarad ličnog interesa i profita.

“Poštujemo svakog privrednika i svaki drvoprerađivač u Upravi za šume može imati jedino i samo poslovnog partnera, ali nikako saučesnika u uništavanju prirodnog bogatstva radi ličnog interesa”, navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da je državni interes zanemaren, a crnogorske šume pretvorene u sredstvo za sticanje ličnog profita.

“Zaštitićemo državni interes samo ukoliko zaštitimo njene šume i to će biti naša buduća misija. To je naša nadležnost, koju do sada možda nijesmo obavljali u najboljem svijetlu, ali stvari se moraju mijenjati”, saopštili su iz Uprave.

Oni su poručili da je završeno sa trendovima iz prošlosti u kojima su stranke sa strane diktirale način poslovanja državnih organa.

“Naša misija i moto je da u što kraćem roku pokušamo da riješimo nagomilane probleme pred kojima su se u prošlosti zatvarale oči. U narednoj godini očekujemo da ćemo vratiti struku i nauku na velika vrata u šumarski sektor i kroz reorganizaciju uspostaviti sistem u kojem će svi biti zadovoljni”, kazali su iz Uprave.

Oni smatraju da je kroz zajedničku saradnju moguće ispratiti evropske i svjetske trendove u šumarstvu, čime će doprinijeti i ulaganju u crnogorske šume, ali i jačanju ekonomskog razvoja države.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...