fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNorvežani ulaze u crnogorsku berzu struje

Norvežani ulaze u crnogorsku berzu struje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska Berza električne energije (BELEN) izabrala je za strateškog partnera norvešku kompaniju Nord Pool, jednog od lidera među evropskim tržištima električne energije, a namjera je i širenje saradnje uključivanjem Norvežana u vlasničku strukturu crnogorskog preduzeća.

Iz BELEN-a su Dnevnim novinama saopštili da je izbor strateškog partnera bio preduslov za početak trgovanja na nacionalnoj berzi struje, koje se očekuje početkom iduće godine.

Nord Pool izabran je za partnera međunarodnim tenderom.

“Planirano je da novo crnogorsko dan-unaprijed tržište električne energije krene sa radom početkom naredne godine. BElEn i Nord Pool, koji je izabran nakon otvorenog tendera, obavezali su se na razvoj transparentnog i efikasnog tržišta električne energije, omogućujući Crnoj Gori da se poveže sa susjednim zemljama u skladu sa standardima Evropskog internog tržišta električne energije (IEM)”, kazali su iz BELEN-a.

Saradnja, kako su naveli, uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog danunaprijed tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susjednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Tehnički direktor BELEN-a Dejan Drašković, rekao je da je ponosan što su uspješno okončali proceduru za izbor najboljeg modela strateškog partnerstva za BELEN i Crnu Goru, što je postignuto uz pomoć Sekretarijata Energetske zajednice, na čijem je čelu Janez Kopač.

“Obratili smo se najboljima u ovom poslu, koji će nam pomoći u razvoju crnogorskog tržišta električne energije. Posebno sam ponosan što ćemo na kraju blisko sarađivati sa Nord Pool-om, evropskim liderom u trgovanju električnom energijom”, rekao je Drašković.

I u Nord Pool-u su zadovoljni sklapanjem strateškog partnerstva sa BELEN-om.

“Srećni smo i počastvovani što smo izabrani za partnera u razvoju crnogorskog tržišta električne energije. Nord Pool je posvećen podršci otvaranja tržišta struje koje se trenutno odvija u jugoistočnoj Evropi”, saopštila je izvršna direktorica norveške kompanije Kari Ekelund Thorud.

Ona je ocijenila da je razvijanje likvidnog i konkurentnog tržišta ključ za učvršćivanje pozicije Crne Gore kao energetske spone između balkanskog regiona i Evrope kroz podmorski kabl ka Italiji.

“To će osigurati da Crna Gora dobije ključnu ulogu u pomjeranju cijelog tržišta električne energije jugoistočne Evrope bliže internom tržištu Evropske unije (EU). U Nord Pool-u naporno radimo na tome da budemo u samom srcu razvoja budućih tržišta električne energije za cijelu Evropu”, navela je Thorud.

U BELEN-u tvrde da Nord Pool, kao vodeće evropsko tržište električne energije, pruža efikasnu, jednostavnu i sigurnu trgovinu širom Evrope.

Kompanija nudi dan unaprijed i unutardnevnu trgovinu, kao i usluge kliringa i finansijskog poravnanja klijentima, bez obzira na veličinu kompanije i lokaciju.

Tržište će, kako je objasnio Drašković, biti anonimno i niko od učesnika neće znati sa kim trguje, pa neće moći da utiče na cijenu.

Izvještavanje o ostvarenim količinama energije koje su trgovane na berzi, kao i cijeni po kojoj su transakcije obavljene, biće svakodnevno, što je praksa i berzi u regionu.

Struju će moći da nabave trenutni snabdjevači, ali i oni koji će se pojaviti na sceni u budućnosti. Električna energija će se kupovati od satnih količina do godišnjih profila, a planirano je da se trgovina ugovara dan-unaprijed, odnosno dan prije kupovine, dok će ponuđena cijena biti realna.

Kada je riječ o pristupanju berzi, učešće neće biti obavezno.

BELEN je prije tri godine osnovala Vlada radi uspostavljanja i upravljanja organizovanim dan-unaprijed tržištem. Osnivači i vlasnici crnogorske berze struje su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Elektroprivreda (EPCG) sa učešćem od 33,33 odsto i Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) sa udjelom od 33,34 odsto.

Nord Pool upravlja tržištima u nordijskim i baltičkim regijama, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, i obavlja ulogu nominovanog operatora tržišta električne energije u 15 evropskih zemalja, a istovremeno servisira tržišta električne energije u Hrvatskoj i Bugarskoj.

Norveška kompanija trguje sa 360 kompanija iz 20 zemalja, a prošle godine je ostvarila ukupan promet od 524 teravat sata električne energije.

Nord Pool ima kancelarije u Oslu, Stokholmu, Helsinkiju, Talinu, Londonu i Berlinu i više od 25 godina iskustva u trgovanju strujom.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije