fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNacionalni avio-prevoznik treba da stvara povoljan poslovni ambijent

Nacionalni avio-prevoznik treba da stvara povoljan poslovni ambijent

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalni avio-prevoznik ne treba da stvara profit, već da pomogne u stvaranju poslovnog ambijenta koji će imati multiplikativne efekte za državu i ekonomiju, saopštio je izvršni direktor Montenegro Airlinesa (MA), Vlastimir Ristić.

“To je njegova dužnost, uz nacionalnu odgovornost koja je pokazana na početku koronakrize. Takođe, i za prevoz vakcina. Mi smo sertifikovana kompanija za prevoz opasnih materija. Da sjutra počne da radi nova avio-kompanija, trebaće dosta vremena da se obezbijede ti sertifikati”, rekao je Ristić Radiju Crne Gore.

On smatra da je očuvanje resursa imperativ i da će Crna Gora mnogo izgubiti ukoliko dozvoli da resurse kojima raspolaže u avio-saobraćaju tek tako pusti.

„Imperativ je da se resursi koje imamo sačuvaju. Ne treba da dozvolimo rasipanje ni ljudskih, ni materijalnih dobara“, kazao je Ristić.

On je dodao da Crna Gora ima ozbiljan kadar i letačko iskustvo, ali da male zemlje mogu samo da biraju da li će da plaćaju svoju kompaniju i pilote ili subvencije stranim kompanijama.

Ristić je objasnio da je zakonskim okvirom definisano da piloti mogu biti van aviona 90 dana, nakon čega gube licencu.

„Tih 90 dana se broji od petka. Nakon tog roka, pilot mora da ide na simulator, što mora da se plati. On poslije mora da ide na trening na liniji sa instruktorom. Mi nakon tih 90 dana nećemo imati ni instruktore, pa ćemo morati da dovodimo strance. Piloti moraju poslije da idu na linije, a mi ih tada nećemo imati“, objasnio je Ristić.

On je rekao da je sve to veoma komplikovano i da se dolazi u „slijepu ulicu“.

„Mi moramo pripremiti linije i dovesti strane posade koje bi obučavale naše pilote. To je za mene ključ svega, jer ako nemamo posade, ne možemo raditi. Tu je i značajna eskalacija troškova“, poručio je Ristić.

On je naveo da država koja ima svoju avio-kompaniju upravlja linijama i usmjerava svoje resurse.

„Mi gašenjem MA gubimo vezu sa Ljubljanom, Parizom, Cirihom i Rimom tokom cijele godine. Ostaje da ćemo imati Beograd, Moskvu i Beč“, saopštio je Ristić.

On je kazao da su prizemljenjem aviona Montenegro Airlinesu „vezane ruke“ i da je kompanija blokirana, a povjerenje putnika iznevjereno.

„Malo je reći izvini tim ljudima koji su kupili karte, a ostali bez leta. Sada smo bespomoćni i u takvoj situaciji ne možemo da pomognemo našim putnicima. Oni imaju pravo da se žale, da nas tuže i da traže obeštećenje. Pokušaćemo da im se nekad odužimo“, poručio je Ristić.

On je objasnio da je u razgovoru sa nadležnima pokušao da predstavi stanje u kompaniji i ukaže na neke modele i puteve kojima se može ići, a da se avio-saobraćaj sačuva.

„Nijesmo očekivali da se neće naći baš nikakvo rješenje“, rekao je Ristić.

On smatra da niko od zemalja bivše Jugoslavije ne može da napravi održivu avio-kompaniju, jer ne raspolaže dovoljno velikim tržištem, ali da zadatak nacionalnog avio-prevoznika nije da stvara profit, već poslovni ambijent koji će imati multiplikativne efekte za državu i ekonomiju.

Ristić je saopštio da su sa objavljivanjem informacije o prestanku finansiranja MA, povjerioci krenuli sa naplatom potraživanja.

„Neizbježno je bilo da povjerioci blokiraju kompaniju. Jedan od povjerilaca je Poreska uprava (PU), a najpovoljnije za radnike je to što je to uraila baš ona. Pare su ostale u zemlji, a radnicima je povezan radni staž“, rekao je Ristić.

Najčitanije