fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLuksuzne jahte umjesto kontejneraša

Luksuzne jahte umjesto kontejneraša

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Namjera kompanije Adriatic 42 je da brodogradilištu u Bijeloj vrati nekadašnju slavu, a umjesto kontejneraša, balkera i tankera tu će ubuduće na remont dolaziti atraktivne mega i superjahte, saopštio je izvršni direktor te firme, Pol Džon Grej.

Iza te firme, koja je koncesionar brodogradilišne luke Bijela, stoji tivatski Porto Montenegro i renomirani brodograđevinski konzorcijum Drydocks World iz Dubaija.

”Da bismo to ostvarili, u narednih nekoliko godina ćemo ovdje realizovati veliku investiciju. U ovaj projekat smo već uložili oko 20 miliona EUR, a u naredne tri godine uložićemo još naj manje 30 miliona EUR, jer želimo da budemo najbolje remontno brodogradilište za super i mega jahte u ovom dijelu svijeta”, rekao je Grej Vijestima.

On je kazao da se tim poslom bavi više od 25 godina i bio je u mnogim sličnim kompanijama.

“Ova industrija mi je donijela i pozitivna i negativna iskustva. Ona pozitivna primijenićemo u Bijeloj, a iz loših iskustava ćemo izvući pouku i postarati se da te greške ne postoje u budućnosti. Ovim projektom želimo da udahnemo novi život cijelom lokalitetu u Bijeloj i Opštini Herceg Novi. To je prava simbioza koju želimo da ostvarimo”, rekao je Grej.

On je naveo da će novo brodogradilište izgledati potpuno drugačije od onog što se na ovom dijelu obale Boke gledalo nekoliko posljednjih decenija.

“Neće tu više biti onako “industrijskog” imidža kakve su sa sobom nosili radovi na velikim trgovačkim brodovima, već će sve to izgledati mnogo svedenije i sa brojnim jahtama u našem servisnom centru, mnogo primjerenije okolnim plažama, restoranima i ugostiteljskim objektima na obali Bijele. Već imamo ogroman interes vlasnika jahti, a kada to kažem ne mislim samo na male brodove, već i na neke od najpoznatijih superjahti svijeta koji već sa nama razgovaraju”, rekao je Grej.

On je, odgovarajući na pitanje šta se radi na rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove infrastrukture za potrebe novog brodogradilišta, kazao da su počeli sa priprema za izgradnju nove obalne infrastrukture za smještaj i rad budućeg travel lifta.

“Plutajući dok od deset hiljada tona nosivosti, koji smo kupili u Turskoj, ovdje će stići krajem aprila i sada radimo da dobijemo sve potrebne dozvole za njegov uvoz i smještaj, odnosno puštanje u rad. Radi se i na reviziji i pripremi postojećih pilon-delfina (utvrdica) koji služe za fiksiranje doka na njegovu radnu poziciju. Pomorske i lučke vlasti su nam od velike pomoći u savjetima kako da sve ovo riješimo na najbolji način da bi, kada dok stigne, već za sedmicu mogli da ga stavimo u upotrebu”, naveo je Grej.

On je kazao da su kod poznate italijanske kompanije Cimolai Technology naručili novi travel lift nosivosti 720 tona čija je izrada već počela. On će biti isporučen krajem marta ili početkom aprila i onda će trebati 40 dana za njegovo sastavljanje ovdje na licu mjesta.

“U toku je i tender za izbor izvođača građevinskih radova na novoj operativnoj obali – takozvanom bazenu travel lifta koji će se graditi u dijelu akvatorijuma koji je nekada zauzimao mali plutajući dok bivšeg brodogradilišta. Naša ambicija je da sve to završimo do maja/juna, da bi u drugoj polovini ove godine novo remontno brodogradilište počelo da radi i prijemom jahti na servis”, rekao je Grej.

Paralelno sa tim poslovima, ide i takozvana faza dva razvoja budućeg brodogradilišta koja podrazumijeva i rekonstrukciju postojećih hala, radionica i administrativnog prostora, odnosno postojećih objekata R-1 i R-2. Na tome će se raditi od marta do oktobra.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije