fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIntenzivirati saradnju da bi se sačuvala glavna turistička sezona

Intenzivirati saradnju da bi se sačuvala glavna turistička sezona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistička predsezona u Crnoj Gori je, zbog složene epidemiološke situacije, već izgubljena, zbog čega bi trebalo intenzivirati saradnju privrednika i nadležnih, kako bi se pokušala spasiti glavna, ocijenjeno je na online sastanku predstavnika najvećih udruženja privrednika u zemlji.

Predstavnici glavnih privrednih udruženja u Crnoj Gori su na sastanku posvećenom turističkoj privredi u doba pandemije, koji je organizovao Biznis forum, ocijenili da su postojeće mjere nedovoljne za sanaciju štete i, između ostalog, predložili nadležnim da razmotre mogućnost uvođenja tronedjeljnog lockdown-a na teritoriji cijele države.

„Pritom bi trebalo posebno voditi računa o malim i srednjim preduzećima kojima novi lockdown može ozbiljno narušiti egzistenciju“, upozoreno je na sastanku.

Predstavnici najvećih privrednih udruženja, Crnogorskog turističkog uduruženja (CTU), Privredne komore (PKCG) i Unije poslodavaca (UPCG), predložili su i da se turistički radnici uvrste u grupu prioritetnih građana za vakcinaciju, kao i da se uspostavi komunikacija sa nadležnim u cilju pružanja finansijske pomoći privrednika u nabavci vakcina.

Oni smatraju i da bi trebalo povećati iznose direktne pomoći privrednicima, jer su postojeće nedovoljne za ublažavanje problema, ali i uvesti direktne finansijske doznake iz državnog budžeta za kompanije koje trpe ozbiljne gubitke usljed pandemije.

Na sastanku je predloženo i uvođenje refundacije fiksnih troškova preduzeća, smanjenje kamatne stope na kredite i produženje rokova otplate postojećih obaveza, smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) za sve ugostiteljske djelatnosti sa 21 odsto na sedam odsto, kao i da se izmjenama Zakona o radu definiše pojam rada od kuće.

Učesnici sastanka smatraju da bi trebalo uputiti apel Vladi i Centralnoj banci za osnivanje garantnog fonda, koji bi pokrivao gubitke preduzeća do 70 odsto, najviše do 300 hiljada EUR.

Privrednici su poručili i da bi još jedna propala turistička sezona bila kobna za mnoge privrednike, koji već gube privrednu supstancu u cilju preživljavanja.

Na sastanku su učestvovali predsjednik Biznis foruma, Nazif Cungu, predsjednik CTU, Žarko Radulović, predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG, Ranko Jovović i predstavnik UPCG, Nenad Drašković.

Najčitanije