fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi nedaleko rekordnih razina

Indeksi nedaleko rekordnih razina

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – U utorak su cijene dionica na Wall Streetu porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će kvartalne zarade kompanija biti bolje nego što analitičari očekuju, pa su se Dow Jones i S&P 500 indeks primakli rekordnim nivoima.

Dow Jones je ojačao 0,56 odsto na 35.457 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,74 odsto na 4.519 bodova, a Nasdaq indeks 0,71 odsto na 15.129 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon pet dana rasta, S&P 500 primakao se rekordnom nivou, dostignutom početkom septembra, na samo 0,4 odsto. Dow Jones je od svog rekordnog nivoa udaljen 0,5 odsto.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, najviše u zdravstvenom, 1,3 odsto, i uslužnom, 1,2 odsto.

Zdravstveni sektor porastao je na osnovu dobrih poslovnih rezultata Johnsona & Johnsona, čija je dionica poskupila više od dva odsto, nakon što je ta kompanija povećala procjene zarade u ovoj godini.

Ulagači se nadaju da će i drugi farmaceutski divovi ostvariti bolje rezultate nego što analitičari procjenjuju, pa je cijena dionice Mercka skočila tri odsto, a Pfizera gotovo dva odsto.

Iz istog razloga, znatno su porasle i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Facebook i Microsoft.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, objavila je podatke o većim zaradama nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 32,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prije sedmicu očekivali rast od 29,4 odsto.

To bi trebao da bude još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

„Dosad je objavljeno malo poslovnih izvještaja, pa mi se čini da je tržište otišlo korak predaleko. Vjerovatan scenario da će S&P 500 dostići novu rekordnu vrijednost, a poslije toga popustiti. Ulagači će pažljivo pratiti u izvještajima kako se kompanije nose s nedostatkom radnika, jačanjem inflatornih pritisaka i povećanim troškovima proizvodnje”, kazao je Steve Sosnick, strateg u firmi Interactive Brokers.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,19 odsto na 7.217 bodova, a frankfurtski DAX 0,27 odsto na 15.515 bodova. Pariški CAC oslabio je 0,05 odsto, na 6.669 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije